"Ik heb al 20 koeien moeten verkopen"
ESENDe zware stalbrand van vorige week woensdag bij boer Renaat Rommelaere (44) langs de Korte Veldstraat in Esen heeft veel zwaardere gevolgen dan gedacht. Niet alleen zijn twee stallen verwoest en stierven drie koeien, de man moet ook enkele harde beslissingen nemen. "De melkproductie is flink teruggevallen en ik kan niet al mijn koeien nog huisvesten. Dus moest ik er verkopen", zucht Renaat.
Het vuur ontstond vorige week woensdag in de vroege ochtend rond 4 uur. Renaat, die met zijn ouders op het melkveebedrijf woont, lag te slapen. Buren hadden het vuur in de stallen echter gezien en drukten als gekken op de deurbel. Ze hielden vol tot Renaat wakker werd.
De brandweer had lang werk om het vuur te blussen en moest extra water laten aanrukken. Het was meteen duidelijk dat het een zware brand was, maar nu zijn ook de gevolgen bekend. "In totaal stierven twee koeien en een kalfje", zucht Renaat. "De twee stallen zijn volledig vernield. Het vuur ontstond aan de elektriciteit."
Veel minder melk
Alhoewel Renaat positief wilde blijven en een creatieve oplossing zocht zijn de gevolgen stilaan erg zwaar.
"Door de stress en het feit dat de koeien snel van hun vertrouwde stallen naar een kleinere stal moesten zijn ze meteen veel minder melk beginnen afgeven", vertelt hij. "Ik heb 50 koeien en 70 kalveren. Dat leverde een melkproductie op van zo'n 1.500 liter per dag. Dat is nu terug gelopen tot slechts een derde, nog zo'n 500 liter per dag. De stress verlamt de dieren als het ware. Maar dat is nog niet alles. Omdat ik mijn koeien volgens de wetgeving niet meer de juiste huisvesting kan geven, en ook de mestverwerking in het gedrang kwam, ben ik echt moeten overgaan tot harde beslissingen. Ik moest koeien verkopen, ik kon niet anders als ik het hoofd boven water wilde houden. Hoeveel het er uiteindelijk zullen zijn hangt af van elke dag, maar voorlopig zijn het er een twintigtal. Dat zijn beslissingen die mij echt raken in het hart, maar ik moet ook aan het welzijn van de koeien denken."
Wat de gevolgen op lange termijn zijn, weet Renaat nog niet.
"Ik ben alles op een rijtje aan het zetten", zegt hij. "Zeggen dat ik er de brui aan zal geven, is nog te voorbarig. Ik ben een creatieve boer maar soms houdt het wel eens op." Naast het melkveebedrijf heeft Renaat ook het project 'Cowpool' lopen. "Ik bied op verplaatsing aquatherapie aan voor koeien die te kampen hebben met rug- en beenblessures. Dat remt ook hun melkproductie af. Door hen die zorgen aan te bieden, zorg ik ervoor dat ze weer kunnen meedraaien in het bedrijf."
Wat er met de stallen moet gebeuren is nog niet duidelijk. De verzekering moet nog langskomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee gewonden bij spectaculair ongeval: wagen belandt op dak in gracht
Oudekapelle -
De klassieke, rechthoekige handtas is passé. Dit model is wél erg hot deze zomer
Wat grote labels als Prada en Isabel Marant dit seizoen met elkaar gemeen hebben? Ze zetten massaal de halvemaantas in de spotlights. Alle it-girls dragen hem, en we begrijpen waarom: dit model is minimalistisch maar tóch opvallend en speels. Voor wie het liefst een betaalbaar exemplaar wil: vijftien budgetvriendelijke tassen. -
Livios
Water al ruim 10 procent duurder in 2023: dit kan je doen om toch te besparen
Na een prijsstijging bij de Watergroep zullen Vlamingen dit jaar 10,7 procent meer betalen voor drinkwater in vergelijking met vorig jaar. Er wordt bovendien verwacht dat de prijs van drinkwater alleen maar verder zal stijgen. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. Bouwsite Livios zocht uit op welke manieren je het meeste water kan besparen. -
-
Trio veroordeeld voor gewapende overval met ‘oud piratenpistool’: “Afrekening in drugsmilieu of lesje leren na geroddel over vriendin?”
Houthulst -
UITTIP. In het wiel van het verdwenen Westhoekcriterium waar Freddy Maertens en Michel Pollentier als renner startten
Zaterdag herleeft het Westhoekcriterium in Alveringem. Iedereen kan de fiets opspringen en de nostalgie van het gekende criterium, dat vier jaar terug na 65 seizoenen stopte, opsnuiven.Alveringem -
Trajectcontrole in dorpskernen nog voor de zomer actief: “30 kilometer per uur is traag maar nodig”
Nog voor de zomer zal de trajectcontrole in Lo, Reninge en Noordschote operationeel zijn. Dat heeft burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) laten weten. In Lo en Reninge gaat het om een zone 30, in Noordschote om een zone 50.Lo-Reninge -
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”