Een standaardticket om te zwemmen zal vanaf volgend jaar iets meer kosten
Volledig scherm
PREMIUM
Een standaardticket om te zwemmen zal vanaf volgend jaar iets meer kosten © Benny Proot

Diksmuide past een resem belastingen aan: “Maar de inwoners zullen het nauwelijks merken”

DiksmuideDiksmuide betaalt door de energiecrisis ruim 1,6 miljoen euro voor gas en elektriciteit, terwijl dat vorig jaar 659.414 euro was. Een gigantische stijging, dus moet het stadsbestuur enerzijds extra inkomsten verwerven en anderzijds meer energie besparen. Een ticketje voor het zwembad wordt alvast duurder en ook de prijs voor een maaltijd in het sociaal restaurant gaat de hoogte in. Maar er zijn ook belastingen die dalen. Een overzicht.

  1. Knokke-Heist voert als laatste kustgemeente toeristenbelasting in: “Niemand zit erop te wachten, maar we zijn lang gespaard gebleven”
    PREMIUM
    Kust

    Knok­ke-Heist voert als laatste kustgemeen­te toeristen­be­las­ting in: “Niemand zit erop te wachten, maar we zijn lang gespaard gebleven”

    Knokke-Heist voert als laatste kustgemeente een toeristenbelasting in. Dat doen ze in de vorm van een jaarlijks forfaitair bedrag pér slaapplaats. Hoeveel de uitbaters betalen, is afhankelijk van het soort logies. Ook wie zijn tweede verblijf verhuurt, zal de belasting betalen. “Maar dan valt de tweede verblijfstaks wel weg”, duidt burgemeester Piet De Groote (GBL). Het is aan de uitbaters van toeristische logies om te beslissen of ze de toeristenbelasting doorrekenen in hun eigen verhuurprijs. Maar hoe zit het aan de rest van de kust? Een overzicht.