Diksmuide wil zijn bomenbestand aanzienlijk uitbreiden.
Volledig scherm
Diksmuide wil zijn bomenbestand aanzienlijk uitbreiden. © GUS

Dat is ambitieus: Diksmuide wil 16.000 extra bomen, 8 kilometer hagen en 160 laadpalen tegen 2030

DiksmuideVoor elke Diksmuideling een boom: dat is het opzet. De aanplant van 16.000 nieuwe bomen is een van de acties in het klimaat- en energiepact van de Vlaamse overheid waarop het stadsbestuur heeft ingetekend. En er is nog meer nodig om op een jaarlijkse subsidie van ruim 60.000 euro te kunnen rekenen.

 1. Nieuwe wateropslagcapaciteit in de Westhoek op komst: “Cruciaal dat watervoorraden dicht bij gewassen komen”
  Westhoek

  Nieuwe waterop­slag­ca­pa­ci­teit in de Westhoek op komst: “Cruciaal dat watervoor­ra­den dicht bij gewassen komen”

  Luc Coupillie (N-VA) hield tijdens provincieraad een pleidooi om de West-Vlaamse waterlopen te verbreden. “Ondertussen kreeg het provinciebestuur de bevestiging dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) dat de Grote Beverdijkvaart zal worden verbreed”, zegt Coupillie. “Zo wordt er 30.000 kubieke meter extra wateropslag gecreëerd.” Volgens Coupillie komen er ook nieuwe bufferbekkens met een capaciteit van 1 miljoen kubieke meter voor de landbouwers in de Westhoek. De provincie zal hiervoor in overleg gaan met de lokale besturen van Poperinge, Ieper en Heuvelland. “Het is cruciaal dat de nieuwe watervoorraden zo dicht mogelijk bij de gewassen worden aangelegd. Hoe meer watervoorraden er gemaakt worden dicht bij de beken, hoe beter”, besluit Luc Coupillie.
 1. De geheime plekjes in West-Vlaanderen van wereldkampioen gravel Gianni Vermeersch, straks ereburger van Houthulst: “Ik woon in een ideaal trainingsgebied tussen Heuvelland en de zee”
  PREMIUM
  Houthulst

  De geheime plekjes in West-Vlaanderen van wereldkam­pi­oen gravel Gianni Vermeersch, straks ereburger van Houthulst: “Ik woon in een ideaal trainings­ge­bied tussen Heuvelland en de zee”

  Gianni Vermeersch, net 30 jaar geworden, is dan wel al een tijdje profrenner pas dit jaar kent het brede publiek hem als de allereerste wereldkampioen gravel. Hij woont in het kleine Klerken waar hij naar eigen zeggen nooit meer weg wil. “Ik groeide hier op, deed er mijn eerste beklimmingen op de heuvelrug van het dorp en zie de gemeente als dé uitvalsbasis voor fantastische trainingsritten.” Zondag mag hij zich ereburger noemen van Houthulst. Met ons deelt hij zijn favoriete toertochten in de provincie.