Burgemeesters (vlnr) Boudewijn Herbots, Christophe De Graef, Hans Vandenberg en Gino Debroux hebben hun twijfels bij de nieuwe referentieregio's.
Volledig scherm
Burgemeesters (vlnr) Boudewijn Herbots, Christophe De Graef, Hans Vandenberg en Gino Debroux hebben hun twijfels bij de nieuwe referentieregio's. © bollen

Steden en gemeenten moeten binnenkort beslissen in welke regio ze voortaan samenwerkingsverbanden aan gaan met intercommunales, academies en andere instanties maarvoor de grenssteden is dat een moeilijke keuze

Landen/Zoutleeuw/Diest/BekkevoortSteden en gemeenten hebben er een kopzorg bij nu de Vlaamse overheid Vlaanderen heeft opgedeeld in 13 ‘referentieregio’s’. De provincies blijven gewoon bestaan, maar wie deel uitmaakt van één bepaalde regio kan voortaan alleen nog samenwerken met instanties, zoals academies en intercommunales, binnen die eigen regio, ook al wil het evenmin zeggen dat ze meteen uit een intercommunale moeten stappen. Concreet zou dit willen zeggen dat Zoutleeuw niet langer kan samenwerken met de Hagelandse Academie in Limburg indien ze aansluiten bij de regio Oost-Brabant. De burgemeesters hebben eerstdaags overleg met de gouverneur hierover en wachten tot dan af om advies te geven. 

 1. Dader (16) van dreiging tot brandstichting in school moet naar gesloten jeugdinstelling
  Diest

  Dader (16) van dreiging tot brandstich­ting in school moet naar gesloten jeugdin­stel­ling

  De politie van PZ Demerdal-DSZ kreeg donderdagochtend rond 7.30 uur melding dat verschillende ouders van leerlingen van school KSD in Diest ongerust waren over een bedreiging die circuleerde op Instagram. Via een verhaal op een anoniem profiel werd gedreigd om de school in brand te steken en mensen te doden. De leerlingen die in de voormiddag nog gewoon les volgden, konden het via dat profiel volgen.
 1. Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit
  Play

  Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava uit

 2. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis