Professor Perkamentus spreekt de leerlingen van Zweinstein toe in de Grote Zaal.
Volledig scherm
Professor Perkamentus spreekt de leerlingen van Zweinstein toe in de Grote Zaal. © Warner Bros.

Bibliotheek wordt omgetoverd tot Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus

DiestAlohomora! Van 19 september tot en met 22 oktober wordt de Bibliotheek van Diest omgetoverd tot Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

 1. RESTOTIP. ‘t Oud Gasthuys: “Even is de stad ver weg”
  PREMIUM
  Leuven

  RESTOTIP. ‘t Oud Gasthuys: “Even is de stad ver weg”

  Nieuwsgierigheid loont. Even voorbij een zware houten poort zijn de feloranje fietskoeriers en de bedrijvigheid van de Brusselsestraat plots ver weg, op de zonovergoten binnenkoer van ‘t Oud Gasthuys. Het in 1753 opgetrokken historische gebouw naast de kapel van de Romaanse Poort deed in een ver verleden dan wel dienst als ziekenboeg voor de Zusters Augustinessen, anno 2022 serveren de eigenaars geen ziekenhuiseten.
 1. Wandel mee met Te Gek!? in de voetsporen van Guy Swinnen op 26 november
  Diest

  Wandel mee met Te Gek!? in de voetsporen van Guy Swinnen op 26 november

  Wandelen is niet alleen noodzakelijk om fysiek gezond te blijven. Door (samen) een frisse neus te halen, werk je ook aan je psychische gezondheid. Guy Swinnen, peter van te Gek!?, weet er alles van. Tijdens zijn depressie ontdekte hij zelf de kracht van wandelen en ook nu trekt hij er nog dagelijks op uit. Op 26 november kan je in het spoor van Guy op stap door de bossen van Hees, waar hij elke dag gaat wandelen.
 2. BuildUp trekt gebouwen in 24 uur letterlijk een klimaatjas aan: “We maken het hele huis energiebesparender, en de bewoners hoeven niet eens buiten te komen”
  PREMIUM
  Aarschot

  BuildUp trekt gebouwen in 24 uur letterlijk een klimaatjas aan: “We maken het hele huis energiebe­spa­ren­der, en de bewoners hoeven niet eens buiten te komen”

  In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie (alles wat met energie-opwekkers te maken heeft, zoals de verwarming) ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht. Hier heeft het Aarschotse BuildUp een oplossing op gevonden: voor nieuwbouw en renovatie worden bouwelementen (wanden, vloeren en daken) vooraf al in elkaar gestoken in de fabriek. In 24 uur worden ze dan over een bestaand gebouw geschoven. Een baanbrekende methode, die wel eens een groot verschil zou kunnen maken.