Zimbabwe verkoopt rechten om te jagen op bedreigde olifanten
Zimbabwe kondigt aan dat het land “snel” zal beginnen met de verkoop van rechten om op olifanten te jagen. Het zal gaan om zo’n vijfhonderd olifanten dit jaar.
Tinashe Farawo, woordvoerder van de autoriteit voor parken en natuurbeheer, vertelt CNN dat het besluit genomen is omdat er minder inkomsten van toerisme zijn door het coronavirus. “We hebben een budget van zo’n 25 miljoen dollar (20,7 miljoen euro) voor onze acties. Dat geld wordt deels opgehaald door jagen, maar door de pandemie is het toerisme zo goed als dood.”
Het is slechts enkele weken geleden dat de Afrikaanse bosolifant als ernstig bedreigd verklaard werd. De Afrikaanse savanne-olifant is ook bedreigd.
SImiso Mlevu, woordvoerster van het Centrum voor Beheer van Natuurlijke Bronnen, een milieu- en mensenrechtenorganisatie in Zimbabwe, vindt de beslissing om jagen toe te staan verschrikkelijk. “We veroordelen trofeejacht sterk. Het hitst wilde dieren op waardoor er conflicten ontstaan tussen mens en dier. Het is bijna zeker dat de resterende olifanten wraak gaan zoeken bij lokale dorpsbewoners.”
“In tegenstelling tot de argumenten van de regering dat trofeejacht bedoeld is om te helpen bij het natuurbehoud, wordt de praktijk gemotiveerd door hebzucht en wordt het geld vaak niet eens verantwoord. Er is behoefte aan meer innovatieve en milieuvriendelijke maatregelen om inkomsten uit fotosafari’s en toerisme in het algemeen te verbeteren”, voegt Mlevu nog toe.
Zimbabwe is niet het enige land in de regio waar je op olifanten mag jagen als je betaalt. In december zette Namibië nog 170 wilde olifanten te koop vanwege droogte en een toename van olifanten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KIJK. Vakantieganger houdt zonder het te weten een van de dodelijkste slakken ter wereld vast: “Gevaarlijk vleesetend dier”
-
Olifanten trappen stroper dood in Zuid-Afrika
In het Krugerpark in Zuid-Afrika hebben olifanten een vermoedelijke stroper doodgetrapt. Dat meldt de uitbater van het park, South African National Parks. -
PREMIUM
Spot je deze rups tijdens een wandeling door de duinen? Blijf er vooral van weg: “Haren veroorzaken uitslag en erge jeuk”
Stel je voor: je zit van een prachtige dag aan de kust te genieten en krijgt plots tranen in je ogen, je huid staat vol uitslag en je kan niet stoppen met krabben door de jeuk. Waarschijnlijk kwam je zojuist in aanraking met een bastaardsatijnrups. Tijdens deze periode van het jaar moet je er in de buurt van de duinen goed voor opletten. Maar wat is dit precies voor een beestje? Waarom zorgt het voor overlast? En wat doe je het best als je ermee in contact komt? Bioloog Wietse Chanet vertelt. -
-
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
-
Afrikaanse olifanten hebben status van bedreigde en ernstig bedreigde diersoort
De Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant zijn geclassificeerd als "bedreigd" en "ernstig bedreigd" in de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Deze aanpassing komt na een recent besluit van de African Elephant Specialist Group (AfESG) dat de wetenschap vanaf nu bosolifanten en savanneolifanten als twee verschillende soorten zal behandelen. Dat melden WWF en het IUCN donderdag. -
KIJK. Natuurdocumentairemaker getuigt na derde berenaanval: “Hij heeft me gescalpeerd”
De Duitser Andreas Kieling (63) maakt al meer dan 30 jaar natuurdocumentaires en kent de wereld van de fauna en flora door en door. Toch liep het onlangs mis. Tijdens een opnamemoment werd Kieling verrast door een berenaanval. Hij houdt heel wat verwondingen aan de aanval over, maar na enkele stevige chirurgische ingrepen kan Kieling het verhaal zelf nog navertellen. “Misschien was het een beer met jongen. Of er lag een kadaver in het bos dat de beer wou verdedigen”, laat Kieling als mogelijke redenen voor de aanval optekenen. Het is de derde keer dat Kieling te maken kreeg met een berenaanval. Toch wil hij de schuld niet bij de beer leggen: “Ik ben de indringer. Ik kwam in zijn leefgebied.” -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRudy Van Daele