WWF: Populaties wilde dieren in halve eeuw tijd zowat 70 procent geslonken
Populatiegroottes van wilde dieren zijn wederom gedaald, signaleert het Wereld Natuur Fonds (WWF) in de nieuwste editie van het Living Planet Report van vandaag. Tussen 1970 en 2018 namen populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen gemiddeld met 69 procent af. De natuurorganisatie stelt dat de dieren te maken hebben met een “dubbele noodsituatie”: klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Volgens de natuurorganisatie is er dan ook dringend actie nodig van bedrijven, regeringen en het publiek "om de vernietiging van de biodiversiteit te keren". De relatie van de mens met de natuur moet heropgebouwd worden, klinkt het. Onder meer een duurzamere voedselproductie en afbouw van de CO-uitstoot kunnen het tij keren.
Volgens WWF bevat het tweejaarlijkse rapport de meest uitgebreide dataset tot nu toe over de toestand van de biodiversiteit wereldwijd. Er is sprake van bijna 32.000 populaties van wilde dieren van 5.230 soorten. Het gaat daarbij om de verschillende soorten gewervelde dieren: zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen. WWF hanteert daarbij de zogenaamde Living Planet Index (LPI) van de Zoological Society of London. Die index daalt gemiddeld 69 procent. Het cijfer geeft geen daling van het aantal individuele dieren of het aantal populaties weer.
“Verwoestende achteruitgang”
"WWF is uiterst bezorgd over deze nieuwe gegevens die een verwoestende achteruitgang van de populaties van wilde dieren aantonen, met name in tropische gebieden die enkele van 's werelds meest biodiverse landschappen herbergen", zegt de woordvoerder van WWF-België, Koen Stuyck, in een persbericht.
Want in de tropen storten de gecontroleerde populaties in een "verschroeiend tempo" in. Tussen 1970 en 2018 zijn bijvoorbeeld de populaties van de gecontroleerde wilde diersoorten in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied met gemiddeld 94 procent afgenomen. Maar daar blijft het niet bij.
Wie op het niveau van de soortengroepen kijkt, ontwaart de grootste achteruitgang bij de zoetwatersoorten: gemiddeld minus 83 procent. Habitatverlies en belemmering van beweging in de rivieren zijn hier de boosdoeners. De populatie roze Amazonedolfijnen nam tussen 1994 en 2016 in het Mamirauá-reservaat in Brazilië bijvoorbeeld met 65 procent af.
In Afrika is er sprake van een algemene afname met 66 procent. Voor de oostelijke laaglandgorilla in het nationaal park Kahuzi-Biega in Congo is tussen 1994 en 2019 sprake van een afname met 80 procent.
De belangrijkste oorzaken van populatieverlies zijn volgens WWF aantasting en verlies van habitats, exploitatie van soorten, introductie van invasieve soorten, vervuiling, klimaatverandering en ziekten. WWF spreekt van een "dubbele wereldwijde noodsituatie" met het biodiversiteitsverlies enerzijds, en de klimaatverandering anderzijds.
Oplossingen
Een van de oplossingen om het probleem aan te pakken zijn "intensievere inspanningen om de natuur te herstellen en in stand te houden", en dat met erkenning van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Ook een duurzamere voedselproductie en -consumptie speelt een rol, net als een grondige "decarbonisatie" van alle sectoren.
WWF richt nu de blik op de 15e conferentie van de partijen betrokken bij het Biodiversiteitsverdrag. Die zogenaamde CBD COP15 blaast in december in het Canadese Montreal verzamelen - na de internationale COP-27-klimaattop in Egypte. Volgens WWF moeten de landen er een overeenkomst genre klimaatakkoord van Parijs afsluiten. WWF vraagt dat de Belgische regering bij de Europese delegatie aandringt op een ambitieus akkoord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden League7
Ga je voor een Europese grootmacht of voor underdog Club Brugge in je ploeg? De achtste finales van de Champions League staan voor de deur
Volgende week gaat de Champions League opnieuw van start. Bewijs dat jij de grootste kenner bent van het kampioenenbal met de Gouden League en maak kans op een mooie buit. Te laat om je nog in te schrijven? Neen hoor, élke speeldag opnieuw maak je kans op talloze prachtige prijzen. -
Tijgerpopulatie stijgt van 121 tot 355 in Nepal
Nepal heeft het aantal tijgers dat in het wild leeft, zien verdrievoudigen sinds 2010, zo hebben functionarissen gezegd. -
WWF: “Amazonewoud brandt meer dan ooit, EU is mee verantwoordelijk”
De ontbossing en verwoesting van het Amazonewoud bereiken records. Dringend tijd voor strengere wetgeving van de Europese Unie rond ontbossing, zo vinden ongeveer 195.000 bezorgde burgers. -
-
Vijftien aangespoelde walvissen op amper twee maanden: wat is er aan de hand langs de oostkust van de VS?
Maandag spoelde een 10 meter lange bultrugwalvis aan op het strand van Hempstead in New York. Het is de vijftiende dode walvis die is aangespoeld langs de oostkust van de Verenigde Staten op twee maanden tijd. Sommige milieuactivisten wijzen met een beschuldigende vinger naar de voorbereidingen van de bouw van enkele offshore windparken in de Atlantische oceaan. Marinebiologen ontkennen een verband. -
PREMIUM
Let op met wat je in de tuin hangt voor de vogels: “Zeker pinda’s kunnen dodelijk zijn”
Wie heeft ze niet in de tuin hangen: vetbollen, pindaslingers en zaadcontainers voor de tuinvogels. Lief bedoeld, maar volgens vogeldierenarts Jan Hooimeijer doen we daar soms meer kwaad dan goed mee. “De levensverwachting van vogels die enkel zaden eten, daalt drastisch.” De dierenarts legt uit wat je je gevederde vrienden dan wél best geeft. -
Monarchvlinder en steur opgenomen op lijst bedreigde diersoorten, aantal wilde tijgers neemt juist fors toe
De monarchvlinder wordt met uitsterven bedreigd. De vlindersoort, die zo'n 4.000 kilometer aflegt van zijn broedplaats in de Verenigde Staten naar Mexico, is opgenomen op de rode lijst van de internationale natuurorganisatie IUCN. Dichter bij huis zijn ook alle steursoorten op de lijst gezet. De organisatie presenteerde donderdag de nieuwste lijst met bedreigde diersoorten. -
Tweakers
Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.