De effecten van de knal kunnen “catastrofaal” zijn voor bruinvissen, waarschuwt onder meer SOS Dolfijn.
Volledig scherm
De effecten van de knal kunnen “catastrofaal” zijn voor bruinvissen, waarschuwt onder meer SOS Dolfijn. © SOS Dolfijn, Shutterstock

Woede over enorme ontploffing voor Nederlandse kust door opruimen WOII-bom: “Juist nu er meer bruinvissen zich dichter voor de kust bevinden”

In Nederland is woede ontstaan over de gecontroleerde ontploffing van een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Zandvoort. De explosie zorgde voor een enorme knal en trillingen die tot kilometers ver gevoeld werden. Milieuorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen ín de Noordzee. “De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor walvissen en zeker voor bruinvissen”, klinkt het.

13 reacties

 • DIRK VAN DESSEL

  1 jaar geleden
  En dan, wat dan ?
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  Valt me enorm tegen van de Nederlanders. Je ziet : wel zeggen dat je om de dieren geeft, maar als puntje bij paaltje komt, dan geven ze er geen zier om.
 • George Verbeek

  1 jaar geleden
  De oplossing is duidelijk. Opruiming van zulke bommen later in het jaar wanneer het wildbestand zich niet vlakbij de kustlijn ophoudt. Die bommen vormen geen enkel gevaar, en gebeurt enkel voor toekomstige projecten op de zeebodem rond elektriciteits en datakabels.
 • lucien lemahieu

  1 jaar geleden
  de bom lag er reeds 80 jaar of zo, kon toch een paar maanden wachten met een gevaren bord erbij.
 • Piet Deroover

  1 jaar geleden
  Wat moeten we dan doen als we een bom ontdekken ? Ze laten liggen om er eventueel later een ernstig ongeval mee te hebben ? Dan liever onschadelijk maken en het gezaag van de milieuorganisaties erbij nemen.
 1. Politieman zwemt met pasgeboren bruinvisje onder de arm in zee om het te verenigen met zijn mama

  Politieman zwemt met pasgeboren bruinvisje onder de arm in zee om het te verenigen met zijn mama

  Een politie-inspecteur heeft zondagmorgen een nogal ongewone reddingsactie uitgevoerd. Hij zwom een pasgeboren bruinvisje terug tot bij zijn mama in de Noordzee. Het dier was namelijk afgezonderd geraakt van zijn moeder en spoelde aan op het strand. De overlevingskansen waren nihil zonder zijn ingrijpen. “Enorm veel respect voor deze knappe actie”, glundert korpschef Frank Delva van de lokale politie Middelkerke.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.