Woede over enorme ontploffing voor Nederlandse kust door opruimen WOII-bom: “Juist nu er meer bruinvissen zich dichter voor de kust bevinden”
In Nederland is woede ontstaan over de gecontroleerde ontploffing van een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Zandvoort. De explosie zorgde voor een enorme knal en trillingen die tot kilometers ver gevoeld werden. Milieuorganisaties maken zich zorgen over de gevolgen ín de Noordzee. “De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor walvissen en zeker voor bruinvissen”, klinkt het.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), de Nederlandse tegenknie van het Belgische DOVO, heeft dinsdag een Duitse bom van 500 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd laten ontploffen voor de Nederlandse kust. Dat gebeurde op drie kilometer voor de kust van Zandvoort.
De ruiming van de bom zorgde voor een grote knal en trillingen die kilometers verderop nog te horen en voelen waren. Op sociale media kwamen er verschillende berichten van Nederlanders die het hadden gevoeld. “Aardbeving?”, vroeg de ene zich af. Een ander “schrok zich rot”. “Giga dreun, gebouw trilde”, zei nog een ander.
Kabel
De bom werd zondag gevonden tijdens onderzoek voor een nieuw aan te leggen kabel op zee, op zo’n twee kilometer voor de kust. Op verzoek van de Nederlandse kustwacht ging de EOD dinsdag naar de bom wat verderop toe om vast te stellen wat het juist was. Het bleek om een Duitse bom van het type SC 500 te gaan (SC= Sprengbombe Cylindrisch, red.). Uiteindelijk werd het explosief geruimd op een diepte van vijftien meter.
Bruinvissen
Nederlandse biologen en milieuorganisaties zijn niet te spreken over de knal in de Noordzee. De Stichting SOS Dolfijn zegt zich grote zorgen te maken over het effect op het zeeleven. “Geluid draagt onder water ver door en maar liefst vier keer sneller dan op het land”, aldus de stichting in een bericht. “Hoewel SOS Dolfijn uiteraard begrijpt dat bommen uit de oorlogen een gevaar kunnen vormen voor scheepvaart en visserij, maakt de stichting zich ernstig zorgen om een actie als gisteren in deze tijd van het jaar.”
Vooral over de bruinvissen in onze wateren is er bezorgdheid. Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvis in de Noordzee en juist rond deze tijd van het jaar bevinden er zich veel dieren dichter voor de kust. “Onze stichting ziet al jarenlang een verhoogd aantal strandingen in de periode van half januari tot en met april. De effecten van een dergelijke explosie kunnen catastrofaal zijn voor walvissen en zeker voor bruinvissen.”
Het is niet voor niets dat wetenschappers wereldwijd zeggen dat een dove walvis een dode walvis is.
Echolocatie
De kleine tandwalvissen maken immers net zoals dolfijnen gebruik van echolocatie, een soort ingebouwde sonar van de natuur waarbij zij ‘zien’ door middel van geluid. Dankzij de weerkaatsing van de klikgeluiden die ze maken, kunnen ze jagen en navigeren.
Ook de Nederlandse bioloog Arthur Oosterbaan reageert bij ‘De Telegraaf’ onthutst over het feit dat de EOD een bom van 500 kilo voor de kust liet ontploffen. Hij verwacht ‘enorme’ schade voor het leven in zee, met name voor de bruinvissen. Zeezoogdieren met gevoelige oren kunnen zware letsels oplopen door de explosie: “Bruinvissen worden doof en kunnen niet meer jagen”, klinkt het in ‘De Telegraaf’. Met alle gevolgen van dien.
“Het is niet voor niets dat wetenschappers wereldwijd zeggen dat een dove walvis een dode walvis is”, klinkt het bij SOS Dolfijn. De ruiming van de bom had volgens de stichting anders aangepakt moeten worden: “Wanneer de juiste protocollen gevolgd zijn, dan zou er eerst geluid moeten zijn gemaakt die dieren uit het gebied kan weren. Maar dan nog kan een explosie als die van dinsdag onder water een ravage aanrichten voor dieren.”
Meer bommen
“De komende jaren zal het ontdekken van bommen naar verwachting alleen maar gaan toenemen”, voegt de stichting nog toe. “Wegens uitbreidende activiteiten in de Noordzee wordt vaker en grootschaliger bodemonderzoek gedaan, waardoor nog meer ontdekt zal worden.”
Het strandingsnetwerk van SOS Dolfijn is alvast gewaarschuwd en houdt de komende dagen extra goed in de gaten of er bruinvissen zullen aanspoelen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oudste egeltje ter wereld ontdekt in Denemarken: “Tranen van geluk gehuild”
Een egeltje dat in de buurt van Silkeborg in Denemarken is gevonden, blijkt de oudste egel ter wereld: het beestje werd liefst 16 jaar oud. Dat is overigens zomaar even 7 jaar ouder dan de vorige recordhouder. Het stekelige mannetje kreeg de stoere naam Thorvald, of ook ‘Thor’s heerser’. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
-
Koksijde/Brugge
Aangespoelde bruinvis in Koksijde alsnog overleden in Boudewijn Seapark
De zieke bruinvis die zondagmorgen aanspoelde op het Koksijdse strand, is dan toch overleden. Het dier werd nog overgebracht naar een bassin in Boudewijn Seapark in Brugge en kreeg er de nodige verzorging. -
Politieman zwemt met pasgeboren bruinvisje onder de arm in zee om het te verenigen met zijn mama
Een politie-inspecteur heeft zondagmorgen een nogal ongewone reddingsactie uitgevoerd. Hij zwom een pasgeboren bruinvisje terug tot bij zijn mama in de Noordzee. Het dier was namelijk afgezonderd geraakt van zijn moeder en spoelde aan op het strand. De overlevingskansen waren nihil zonder zijn ingrijpen. “Enorm veel respect voor deze knappe actie”, glundert korpschef Frank Delva van de lokale politie Middelkerke. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
2
Kleine giraf geboren in Pairi Daiza: dit zijn de eerste beelden van het jong
In dierenpark Pairi Daiza is vanmorgen een giraf geboren. Het kleintje kwam om 4.09 uur ter wereld, meet 150 centimeter en is ongeveer 70 kilogram zwaar. Het geslacht is nog niet vastgesteld, maar volgens Pairi Daiza eet het jong alvast goed.
13 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerDIRK VAN DESSEL
Marianne Van den Lemmer
George Verbeek
lucien lemahieu
Piet Deroover