De acrobatische kever.
Volledig scherm
De acrobatische kever. © John Gould

Wereldprimeur: deze kever kan ondersteboven onder water lopen

In Australië is voor de eerste keer ooit een kever waargenomen die ondersteboven onder het water kan lopen. Het was een wetenschapper die het beestje per toeval ontdekte. Mogelijk wil de kever met deze unieke manier van lopen, ontkomen aan roofdieren.

 1. Aantal Aziatische hoornaars in België neemt toe: “Bedreiging voor fruitteelt en biodiversiteit”

  Aantal Aziatische hoornaars in België neemt toe: “Bedreiging voor fruitteelt en biodiversi­teit”

  In Nederland wordt de bevolking opgeroepen om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar en te signaleren waar de beestjes gespot werden. Zo willen onze Noorderburen de aantallen van de exoot terugdringen. Ook in België neemt de populatie Aziatische hoornaars toe. Het Vlaams Bijeninstituut vraagt dan ook om alle waarnemingen van Aziatische hoornaars te melden op VespaWatch. De bestrijding van de invasieve soort is namelijk broodnodig voor onze biodiversiteit en fruitteelt, klinkt het.
 2. "Gooi slakken niet bij de buren, ze kruipen instinctief terug naar hun thuisbasis": tuinexperte legt uit hoe je slakken bestrijdt
  PREMIUM

  "Gooi slakken niet bij de buren, ze kruipen instinc­tief terug naar hun thuisbasis": tuinexper­te legt uit hoe je slakken bestrijdt

  Door de zware regenval van de afgelopen dagen duiken er massaal veel slakken op in onze tuinen. Wat kan je doen om te voorkomen dat deze beestjes je planten gaan oppeuzelen? Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit wat je er tegen kan doen en welke lapmiddeltjes echt niet helpen. “Biervallen zijn misschien goed in een klein tuintje, maar in een weelderige tuin zijn ze niet efficiënt.”

Wetenschap & Planeet