Wat doe je als je tijdens het wandelen een wolf ziet? En hoe gevaarlijk is hij echt? Wolvenkenner legt uit

Gisteren hebben Limburgers opnieuw een wolf op beeld kunnen vastleggen op een oprit in Opoeteren. Daarmee is het dier al zeker twee keer gespot in het afgelopen weekend. In dierenpark Hengelhoef beet een wolf nog vijftien damherten dood. Daardoor stijgt de onrust. Zijn wolven ook gevaarlijk voor de mens? En wat moet je doen als je het dier tegenkomt tijdens het wandelen? Wij vroegen het aan wolvenkenner Frederik Thoelen, tevens ook bioloog bij het Natuurhulpcentrum.

 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.
 2. Ratten overspoelen Amsterdam: “Onlangs voelde dame op toilet plots een rattensnuitje tegen haar billen”

  Ratten overspoe­len Amsterdam: “Onlangs voelde dame op toilet plots een ratten­snuit­je tegen haar billen”

  Ratten 'horen' bij de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, net zoals ze bij andere grote steden horen. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer meldingen over bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), schrijft ‘Het Parool’. “Geen wijk blijft gespaard”, klinkt het. Intussen worden ratten ook steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen. "De overlast in Amsterdam neemt elk jaar toe."
 3. WERELDRECORD. Trekvogel vliegt zonder stoppen ultramarathon van 13.560 km in 11 dagen en 1 uur

  WERELDRE­CORD. Trekvogel vliegt zonder stoppen ultramara­thon van 13.560 km in 11 dagen en 1 uur

  Een jonge rosse grutto van vijf maanden heeft een wereldrecord gevestigd. De weidevogel vloog in 11 dagen en 1 uur van Alaska naar Tasmanië, zonder onderweg te stoppen. Een ware ultramarathon van maar liefst 13.560 kilometer, of drie keer van Brussel naar het Griekse eiland Mykonos én terug. Dat is een afstand die overeenkomt met ongeveer een derde van een volledige reis rond de wereld.