Waarom Covid-19 een zegen is voor Chinese witte dolfijn
De coronamaatregelen zijn een vloek voor veel mensen, maar voor de Chinese witte dolfijn vormen ze een zegen. Ter hoogte van de monding van de Parelrivier in het oosten van China werd het ferryverkeer in maart opgeschort, waardoor de dolfijnsoort er weer ongestoord kan vertoeven.
Delen per e-mail
Tussen Hongkong en Macau voeren in pre-coronatijdperk regelmatig veerboten uit. De steden liggen langs de Chinese oostkust, op zo’n 70 kilometer van elkaar, maar worden door de monding van de Parelrivier van elkaar gescheiden. De drukte die de vaarroutes veroorzaakten, maakte dat de Chinese witte dolfijn er nog maar zelden werd gespot.
Sinds het doen en laten van de mens door de coronacrisis in de war wordt gestuurd, duikt de bedreigde dolfijnsoort er weer vaker op, meldt Reuters. Het aantal Chinese witte dolfijnen is er met 30 procent gestegen.
Oorzaak is het veerbootsverkeer dat in maart tussen Hongkong en Macau werd geschrapt, als gevolg van de wereldwijde gezondheidscrisis. Het wegvallen van de druk bevaren routes maakt dat het “momenteel zeer rustig” is in het gebied, zegt marinebioloog Lindsay Porter van de St. Andrews-universiteit in Schotland.
Porter bestudeert al dertig jaar dolfijnen in de buurt van HongKong. Haar onderzoek suggereert dat de dolfijnen zich sneller dan verwacht hebben kunnen aanpassen nu de dieren niet langer hoeven te wijken voor stressoren zoals de veerboten.
Met onderwatermicrofoons en -drones wordt hun comeback momenteel bestudeerd. De onderzoekers hopen onder meer te kunnen achterhalen welke invloed onderwatergeluiden hebben op het gedrag van de zeezoogdieren.
Wetenschappers vermoedden dat er circa 2.000 Chinese witte dolfijnen leven in het gebied. Onderzoek van de Chinese overheid in 2019 wees echter op de aanwezigheid van amper 52 dolfijnen in de wateren rond Hongkong.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer dan veertig grienden spoelen aan op Indonesisch eiland en sterven
Minstens 46 grienden, een dolfijnachtige walvissoort, zijn omgekomen toen ze zijn aangespoeld op Madura, een eiland in Indonesië. Dat melden de autoriteiten vandaag. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad
Het is bijzonder rustig in het anders met toeristen overspoelde Venetië. Door het coronavirus en de ingevoerde maatregelen van de Italiaanse overheid, is het doodstil in de straten van de Noord-Italiaanse stad, er varen geen gondels op het water en de natuur profiteert ten volle van de rust. -
6
Winterprik werd “mogelijk honderden” kerkuilen fataal
De winterprik heeft slachtoffers gemaakt bij de kerkuilen in Vlaanderen. Heel wat dieren - die vooral muizen eten - stierven door ondervoeding. Dat meldt Vogelbescherming Vlaanderen. -
Honderdtal dolfijnen gestorven voor kust van Mozambique, oorzaak blijft voorlopig mysterie
Zeker 86 dolfijnen zijn vandaag dood aangetroffen op een eiland voor de kust van Mozambique. De oorzaak van hun overlijden is nog niet bekend, klinkt het bij het ministerie van Milieu. Op dezelfde plaats waren zondag ook al meerdere dolfijnen dood aangetroffen.
2 reacties
louis van hoeylandt
Margriet Rogge