De onbekende dinosaurus mankte, vermoedelijk door een wonde aan zijn linkerpoot.
Volledig scherm
De onbekende dinosaurus mankte, vermoedelijk door een wonde aan zijn linkerpoot. © LAS HOYAS RESEARCH TEAM/AUTONOMOUS UNIVERSITY OF MADRID

Voetsporen van mysterieuze dinosaurus blijken afkomstig te zijn van een hinkepoot

Reeds zes jaar geleden ontdekten paleontologen vlak bij de Spaanse regio Madrid zes voetsporen van een onbekende dinosaurussoort. Omdat de rechter- en linkervoetsporen verschilden, was het echter onduidelijk of ze wel van dezelfde dino afkomstig waren. Nu komen de onderzoekers tot een opvallende conclusie: het gaat wel degelijk om één dinosaurus én hij had een hinkepoot.

 1. Op bezoek bij Luc (55), een van enige dino-preparateurs in ons land: “Grote dino’s brengen al snel 800.000 tot meer dan een miljoen euro op”
  PREMIUM
  Gent/Merelbeke

  Op bezoek bij Luc (55), een van enige di­no-prepara­teurs in ons land: “Grote dino’s brengen al snel 800.000 tot meer dan een miljoen euro op”

  Een dinosaurus, die vind je niet zomaar in elke Vlaamse huiskamer. Maar in de woonkamer van Gentenaar Luc Hennion (55) staat regelmatig een skelet van 66 miljoen jaar oud opgesteld. De ingenieur graaft namelijk dino’s op in zijn vrije tijd en stelt ze op in zijn atelier in Merelbeke. Van daaruit worden ze voor een mooie duit verkocht.
 2. Een veenmol in je moestuin: een vloek of een zegen? “Het is net een kakkerlak. Als je er één vertrapt, neem je honderden eitjes mee onder je schoen”
  PREMIUM

  Een veenmol in je moestuin: een vloek of een zegen? “Het is net een kakkerlak. Als je er één vertrapt, neem je honderden eitjes mee onder je schoen”

  In veengebieden in de Kempen en het Mechelse, en op andere plaatsen met veel humusrijke grond, stikt het van de veenmollen. Dit grote insect zwemt als een bever, tsjirpt als een krekel, graaft als een mol en kan nog vliegen ook. Volkstuinders zien ze oprukken en zijn daar niet altijd blij mee. Toch is niet iedereen negatief over dit ‘prehistorische monstertje’.

Wetenschap & Planeet