Vissen worden ziek van lawaai
Volgens een studie die de gevolgen van menselijke activiteit voor de levende wereld belicht, zijn aan acute geluidsoverlast blootgestelde vissen kwetsbaarder voor ziekten en sterven ze sneller bij chronische blootstelling.
Delen per e-mail
Sonars, boorgaten of motoren zijn allemaal bronnen van "stress, gehoorverlies, gedragsveranderingen en verminderde immuniteit" voor vispopulaties, stelt de studie die werd uitgevoerd door onderzoekers van de Cardiff University in Wales. Hun bijdrage, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science, richt zich op de impact van geluidsoverlast op de weerstand tegen parasitaire ziekten, een plaag van de visteelt.
Experiment
De vissen, van de Guppy-soort, werden in tanks geplaatst en onderworpen aan geluid van verschillende duur en intensiteit. De ene groep leed 24 uur lang aan hoge tonen en de tweede zeven dagen aan chronische, minder harde geluiden.
Onder narcose, waaronder een controlegroep, werden ze besmet met een veel voorkomende parasiet, de gyrodactyl-worm. Die klampt zich vast aan hun schubben en vermenigvuldigt zich snel, waardoor weefsel wordt beschadigd en de weg vrijkomt voor infecties.
Dodelijke parasiet
De studie concludeerde dat, hoewel de vissen die aan acuut lawaai waren blootgesteld, een sterkere besmetting leden, degenen die chronisch geluid ervoeren "duidelijk eerder stierven" dan degenen in de andere twee groepen.
Volgens een van de co-auteurs van de studie, Numair Massoud, zijn verdere experimenten nodig om de gevolgen van geluidsoverlast op het immuunsysteem van vissen te onderzoeken.
Lawaai, een “belangrijke mondiale vervuiler”
Dit onderzoek zou zowel ten goede kunnen komen aan inspanningen voor het behoud van soorten als aan viskwekerijen, waarvan de populaties zeer kwetsbaar zijn voor parasitaire aanvallen. "Vooral zoetwatervissen registreren ongekende niveaus van soortenverlies", vertelde Massoud aan het Franse persbureau AFP. "Uiteindelijk onderstreept ons onderzoek de noodzaak om geluidsoverlast tot een minimum te beperken om verhoogde vatbaarheid voor ziekten en sterftecijfers te voorkomen."
In een in november gepubliceerde studie ontdekten wetenschappers van Queen's University Belfast dat lawaai invloed heeft op amfibieën, geleedpotigen, vogels, vissen, zoogdieren, weekdieren en reptielen. Ze riepen op om het lawaai van menselijke activiteit te kwalificeren en te behandelen als een "belangrijke mondiale vervuiler".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
8
Duitse politie bevrijdt meer dan dertig puppy's die in klein transportbusje gepropt zaten
De politie van Düsseldorf heeft 34 puppy's bevrijd uit de klauwen van vermoedelijk illegale hondenhandelaars. De kleine Franse buldogs, Cane Corso’s en jonge West Highland terriërs waren in kleine kooien achterin een transportbusje gepropt, zonder voedsel of water. Twee mannen zijn opgepakt. -
-
Eenzame pinguïns Burgers’ Zoo naar binnen vanwege... kou
Zelfs voor de pinguïns van Burgers’ Zoo is het te koud om vrolijk buiten te huppelen. De Nederlandse dierentuin heeft maandag een deel van haar zwartvoetpinguïns binnengehaald. -
Multimedia
Geen geld voor een dure smartphone? Dit zijn onze aanraders onder de 300 euro
Niet elke consument wil 500 euro of 1.000 euro neertellen voor een nieuwe smartphone, en terecht. Anders dan in de beginjaren zijn er ook bij de budgetsmartphones echt wel goede toestellen te vinden. Dit zijn je beste opties met een winkelprijs tot 300 euro. -
Honderdduizenden trekvogels dood aangetroffen in New Mexico. Zitten de bosbranden in Californië er voor iets tussen?
Ze worden de laatste weken massaal en verspreid over de hele Amerikaanse staat New Mexico aangetroffen: dode vogels. Honderdduizenden dode vogels. Wat is er in hemelsnaam aan de hand? Dat proberen biologen van de New Mexico State University momenteel met man en macht uit te vissen, meldt CNN. -
Lockdown doet ratten in Londen oprukken naar buitenwijken: vrees voor ‘superratten’ zoals in Parijs
De eerste lockdown in de lente van vorig jaar leidde al tot 51 procent meer rattenactiviteit in Engeland en dat steeg naar 78 procent tijdens de tweede lockdown in november. In Londen wordt gevreesd voor grote ‘superratten’, zoals die in het verleden al in Parijs en in New York opdoken.
2 reacties
Lecocq Daniel
Hans Andersen