AFP
Volledig scherm
© AFP

Verborgen "superkolonie" van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica

Wetenschappers hebben op enkele afgelegen eilanden bij Antarctica een ongelooflijke ontdekking gedaan: een tot nu toe verborgen "superkolonie" van maar liefst anderhalf miljoen pinguïns. Doordat het eiland door de grote ijsvorming op de oceaan zo moeilijk bereikbaar is, was de kolonie nooit eerder opgemerkt. 

47 reacties

 • Peter Bonacasa

  4 jaar geleden
  Er wordt wel bericht over toenemend zeeijs, Joseph Sleeckx. Zeg dan ook maar waarom er meer zeeijs is: Door de opwarming van de bovenste lagen zeewater kalft het landijs verder af. Het is dus grotendeels landijs dat van de randen afbrokkelt en zo zeeijs wordt.
 • Lily liken

  4 jaar geleden
  jan snoeck --- Jij bent alvast wakker --- Beelden mss gemaakt met de Spoetnik , hahahaha
 • Geert Van de Moortele

  4 jaar geleden
  Vanaf nu kadastraal inkomen betalen of verhuizen.
 • Joseph Sleeckx

  4 jaar geleden
  De pinguïns worden eerder bedreigd door een teveel aan zeeijs waardoor ze een te grote afstand moeten afleggen naar de open zee waar ze hun voedsel moeten halen. Na een gestage toename van het zeeijs gedurende tientallen jaren waarover in de media trouwens nooit werd bericht, alleen maar over de afname aan de Noordpool, is er nu plots voor het tweede jaar op rij een scherpe daling van het zeeijs vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke oorzaak.
 • Ferdinand Engelbeen

  4 jaar geleden
  Ik denk niet dat die kolonie rechtstreeks wordt bedreigt door de mens. Voor zover ik weet is hun vlees zowat oneetbaar, want smaakt naar levertraan (verplichte inname in de winter in mijn jeugd, ik krijg nog nachtmerries als ik daar aan denk...). Wel indirect door de vangst van krill en vis, waardoor het visbestand en ook het voedsel van de grote baleinwalvissen er op achteruit gaat. Het enige dat kan helpen is een algemeen verbod op krill- en visvangst in een groot gebied rond de Zuidpool.
 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.

Wetenschap & Planeet