Twee honden in Hongkong door baasjes besmet met coronavirus
De eerste twee honden waarbij een besmetting met het coronavirus werd vastgesteld, werden vermoedelijk besmet door hun baasjes. Dat stellen onderzoekers in een studie die vandaag werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers stelden vast dat de genetische code van het virus bij de honden identiek was aan die van het virus bij hun besmette gezinsleden.
Delen per e-mail
Er werd al vermoed dat het SARS-CoV-2-virus, de officiële naam voor het nieuwe coronavirus, via de baasjes werd overgedragen op de honden en deze genomische link bevestigt dat, zegt Malik Peiris, een viroloog aan de universiteit van Hong Kong die de studie leidde.
Voorlopig werden er geen bewijzen gevonden dat honden de infectie ook kunnen doorgeven aan andere honden of mensen, maar het is onmogelijk om met zekerheid te weten in welke richting het virus zich verspreid heeft, “dus we moeten daarvoor open blijven staan”, aldus Peiris.
Toch blijft de kans klein dat mensen hun hond besmetten met Covid-19, zegt Arjan Stegeman, epidemioloog aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Slechts twee van de vijftien onderzochte honden die samenleefden met besmette personen liepen zelf het virus op.
Sinds de besmettingen werden vastgesteld bij de twee honden in Hongkong - een keeshondje en een Duitse herder - werd het coronavirus ook vastgesteld bij een kat in Hongkong en twee katten in de Amerikaanse staat New York. Bovendien testten ook vier tijgers en drie leeuwen van de Bronx Zoo in New York City positief. Studies bij katten toonden aan dat ze het virus aan andere katten kunnen doorgeven zonder symptomen te vertonen.
Bij de studie in Hongkong werden bij beide honden ook antistoffen tegen het virus aangetroffen. Geen van de honden werd echter merkbaar ziek.
De Amerikaanse Vereniging voor Diergeneeskunde raadt aan dat mensen die Covid-19 hebben, een masker dragen wanneer ze voor hun huisdieren zorgen. Zieke mensen vermijden ook best aaien, knuffelen of eten delen met hun hond of kat en moeten hun handen wassen voor en nadat ze met de dieren in contact zijn geweest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WWF: 43 miljoen hectare woud vernietigd sinds 2004
Sinds 2004 is minstens 43 miljoen hectare woud vernietigd. Dat blijkt uit berekeningen van het Wereld Natuur Fonds (WWF). De berekeningen gebeurden op basis van satellietbeelden gemaakt tussen 2004 en 2018 in 24 bedreigde regio's, aldus het WWF. -
PREMIUM
Dierenarts Joshua Dutré geeft tips over hoe je moet omgaan met dieren in coronatijden
Joshua Dutré (31) is bekend als de dierenarts die de zwaar verbrande kat Sprotje redde, én als het gezicht van het televisieprogramma ‘Beestig’. Dat begint vandaag aan een tweede seizoen. Het ideale moment om hem enkele vragen te stellen over Minoes en Fifi, die dezer dagen ook last hebben van de lockdown. Is het nodig om hen ook in quarantaine te zetten? En gaan ze ons post-corona niet missen? Dutré weet raad. -
1
Ook Champ en Major, de honden van de Bidens, hebben hun intrek in het Witte Huis genomen
Champ en Major, de twee Duitse herders van de Bidens, hebben zondag hun intrek genomen in het Witte Huis. Dat heeft het team van First Lady Jill Biden maandag bekendgemaakt. Daarmee zet president Biden een traditie voort die, voor Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, meer dan honderd jaar standhield. -
-
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
1
Italiaanse kustwacht heeft handen vol met walviskadaver van 70 ton
Een enorm kadaver van een walvis is naar de haven van Napels gesleept. De Italiaanse kustwacht had twee boten nodig om het dode zeezoogdier van 70 ton te bergen. Met een lengte van net geen twintig meter is het mogelijk het grootste walviskarkas dat ooit in de Middellandse Zee werd gevonden. -
Livios
Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.
1 reactie
karin verwimp