In Hees werden vanavond twee zeldzame gieren gespot: de vale (r) en de monniksgier.
Volledig scherm
In Hees werden vanavond twee zeldzame gieren gespot: de vale (r) en de monniksgier. © Jelle van den Berghe

Twee gieren rusten uit in Limburg. En we gaan ze steeds vaker zien

In het Limburgse Hees, vlakbij de Nederlandse grens, zijn vanavond een vale en een monniksgier gesignaleerd. Een zeldzame waarneming, maar hoogstwaarschijnlijk krijgen we steeds vaker bezoek van deze vliegende aaseters.  

14 reacties

 • ERIK CORNELIS

  3 jaar geleden
  Zag er vrijdag al een zitten op een lamp van een straatlantaren in Lanaken/Pietersheim.
 • Christine Laevers

  3 jaar geleden
  Guido Westerburg : vergiftigde ratten, katten ... ? 'Gierenrestaurants opgezet' ? Het was verboden kadavers te laten liggen in het zuiden. Maar dat mag nu terug. Eigenlijk was het een eeuwenoude symbiose tussen mensen en gieren.
 • Louis Benasque

  3 jaar geleden
  @ mike dierickx, klopt niet wat je zegt over dreiging voor onze fauna. Gieren zijn aaseters, ze ruimen gewoon kadavers op. Sommige soorten gieren zijn bedreigd en te weinig in aantal, daarom heeft men beschermde maatregelen opgesteld. Zou jij zelf dode en stinkende kadavers opruimen ?
 • Jan De Vos

  3 jaar geleden
  zouden dit geen uitgezette gieren zijn. Al mijn kippen en de meeste duiven reeds opgegeten door buizerds, vossen en co.
 • Ria Vanhoyland

  3 jaar geleden
  Donderdag was ik op mijn terras aant genieten in houthalen oost toen ik een groot vogel zag zweven volgens mij was het een gier. Prachtige vogels.
 1. Zoo en Planckendael werken mee aan bescherming van bedreigde gieren

  Zoo en Plancken­dael werken mee aan bescher­ming van bedreigde gieren

  De Antwerpse Zoo en het Mechelse dierenpark Planckendael hebben samen met tientallen sectorgenoten en natuurorganisaties deelgenomen aan de Vulture Multi-Species Action Plan Workshop in het Spaanse Extremadura. Die bijeenkomst was het Europese luik van een project dat tot een wereldwijd actieplan moet leiden om gieren van uitsterving te behoeden. Het gaat immers slecht met de meeste giersoorten en door hun grote leefgebieden kan alleen een internationale samenwerking positieve resultaten opleveren, klinkt het.
 2. Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties
  Spaargids.be

  Sparen voor je (klein)kinderen zónder op 18 jaar de controle te verliezen: dit zijn de opties

  Wanneer je een spaarrekening op naam van je kind opent, dan krijg het vanaf zijn achttiende verjaardag automatisch toegang tot de centen die je hebt gestort. Maar wat als je denkt dat je kind dan nog niet helemaal klaar is om zijn spaarbedrag autonoom te beheren? Welke mogelijkheden bestaan er om je geschonken centen pas op latere leeftijd vrij te geven? Spaargids.be zet de verschillende mogelijkheden naast elkaar.

Wetenschap & Planeet