De 'roze handvis' is voor het laatst gespot in 1999 en is nu voor het eerst weer gezien door Australische wetenschappers.
Volledig scherm
De 'roze handvis' is voor het laatst gespot in 1999 en is nu voor het eerst weer gezien door Australische wetenschappers. © Karen Gowlett-Holmes/Tasmania University

Toch niet uitgestorven: voor het eerst in 22 jaar is deze ‘lopende’ vis weer gespot

Australische wetenschappers hebben op onderwaterbeelden voor het eerst in 22 jaar een roze handvis gespot. Lang werd gedacht dat de vis, die alleen in Australië leeft, wellicht uitgestorven was.

 1. Vergeten ambacht taxidermie is trendyer dan ooit: “Plots wil iederéén een opgezet dier in huis”
  PREMIUM

  Vergeten ambacht taxidermie is trendyer dan ooit: “Plots wil iederéén een opgezet dier in huis”

  Een haast uitgestorven ambacht, het opzetten van dieren, is weer springlevend. Vraag het maar aan de Leuvense speciaalzaak Animaux Spéciaux, waar ze de bestellingen met moeite aankunnen én er zelfs al vanuit de VS en Singapore om een dood dier als decorstuk wordt aangeklopt. "De vos blijft een echte klassieker, maar ook alpacababy's zijn veelgevraagd", vertelt taxidermist Jeroen Lemaître (33).
 2. “Zonder Léon Lippens waren er geen ooievaars meer in België, ze werden afgeknald als trofee”: Op pad met Wouter Faveyts, dé ooievaarspecialist van het Zwin
  PREMIUM
  Knokke-Heist

  “Zonder Léon Lippens waren er geen ooievaars meer in België, ze werden afgeknald als trofee”: Op pad met Wouter Faveyts, dé ooievaar­spe­ci­a­list van het Zwin

  Het Zwin in Knokke-Heist staat dit weekend volledig in het teken van de ooievaar. Dat mensen de vogels überhaupt kunnen bewonderen in West-Vlaanderen, is grotendeels te danken aan voormalig burgemeester Léon Lippens, vader van de recent overleden Leopold Lippens. In de jaren 1950 besloot Lippens ooievaars uit te zetten in het Zwin nadat ze als broedvogel al tientallen jaren uitgestorven waren in ons land. “Het Zwin is nog altijd de basis van de volledige populatie in België”, beaamt Wouter Faveyts (41), die de vogels in het natuurpark al jaren op de voet volgt.
 1. ZOO Planckendael zet bijna uitgestorven monniksgieren uit in Frankrijk: “Met satellietzenders en DNA-analyse volgen we de vogels”
  PREMIUM
  Antwerpen

  ZOO Plancken­dael zet bijna uitgestor­ven monniksgie­ren uit in Frankrijk: “Met satelliet­zen­ders en DNA-analyse volgen we de vogels”

  Onderzoekers van ZOO Antwerpen en Planckendael hebben de voorbije jaren de populatie van wilde monniksgieren succesvol doen aangroeien. Na het openen van een datingvolière in 2005 werden verschillende jongen in het wild uitgezet. Onderzoeker Philippe Helsen (42) houdt deze nieuwe populatie in de gaten met behulp van ringen, gemarkeerde veren, satellietzenders en DNA-analyse.
 2. Natuurverenigingen waarschuwen voor slechte waterkwaliteit: “Amper 1% van de Vlaamse waterlopen is ecologisch gezond”
  PREMIUM

  Natuurvere­ni­gin­gen waarschu­wen voor slechte waterkwali­teit: “Amper 1% van de Vlaamse waterlopen is ecologisch gezond”

  “We mogen ons niet laten verblinden door de successen, zoals de terugkeer van vissoorten of dieren als de zeehond, de bever, de otter en de ijsvogel: de toestand van de Vlaamse waterlopen is nog altijd abominabel.” Dat zeggen natuurverenigingen Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu, op basis van een rapport van het Europese Milieu-agentschap. Maar is het écht zo onherstelbaar slecht gesteld met het water in Vlaanderen, of kunnen we de doelstelling van 2027 alsnog halen door de waterkwaliteit de komende jaren beduidend op te krikken?