Een melkkoe in een stal. Archiefbeeld.
Volledig scherm
Een melkkoe in een stal. Archiefbeeld. © thinkstock

Studie: “Koeien ontspannen zich als mensen zachtjes tegen hen praten”

Vriendelijke woorden zijn goed voor koeien. Vooral als die rechtstreeks worden uitgesproken door mensen die naast hen staan in plaats van via een bandopname. Dat blijkt uit een studie, die de invloed van spreken en aaien op de dieren heeft onderzocht en is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Psychology.

 1. Van kalf tot biefstuk: slagerij Raemdonck verkoopt al zestig jaar vlees van eigen kweek
  PREMIUM
  Gent

  Van kalf tot biefstuk: slagerij Raemdonck verkoopt al zestig jaar vlees van eigen kweek

  Gentenaars waren altijd al fan van lokale producten, maar de coronacrisis heeft dat enkel maar versterkt. Bakkers en slagers zagen nog nooit zoveel volk over de vloer komen als de laatste maanden. Daarom zetten we deze week vijf lokale makers in de kijker. Vandaag is slagerij Raemdonck aan de beurt. “Omdat al ons rundvlees van eigen kweek is, gebeurt het wel eens dat de klanten moeten wachten op de volgende koe als ze een bepaald stuk willen.”
 2. Stevige uitbreiding terugbetaling anticonceptiva sinds vorig jaar: bij deze mutualiteiten krijg je nóg meer terug
  Spaargids.be

  Stevige uitbrei­ding terugbeta­ling anticoncep­ti­va sinds vorig jaar: bij deze mutualitei­ten krijg je nóg meer terug

  Voorbehoedsmiddelen beschermen je gezondheid en dragen bij tot je gemoedsrust. De federale overheid heeft daarom de terugbetaling voor anticonceptiva vorig jaar stevig uitgebreid. Onder meer de pil en het spiraaltje zijn op die manier gratis voor vrouwen tot 25 jaar, terwijl iedereen op een volledige terugbetaling van de morning-afterpil kan rekenen. Maar hoe zit het met andere voorbehoedsmiddelen, en hoe doorslaggevend is de keuze van je mutualiteit? Spaargids.be zoekt het uit.
 1. “Nog nóóit met tegenzin om 5 uur opgestaan”: Emma (20) ruilde Zutendaal voor het boerderijleven op een Noors eiland
  PREMIUM

  “Nog nóóit met tegenzin om 5 uur opgestaan”: Emma (20) ruilde Zutendaal voor het boerderij­le­ven op een Noors eiland

  ‘Een boerenstiel zonder boerin is als balanceren op één been.’ En... schrap die stelling maar, want zonder boerin staat de stiel niet eens overeind. Vaak gaan ze niet enkel met manlief de boer op, maar zijn ze voorts ook fulltime mama, gooiden ze alles om voor een leven op het erf, of zitten ze tussen het kalveren door met hun neus in de studieboeken. Daarom is komende donderdag hún dag: de Internationale dag van de Boerin. En ‘hun’ vind je uiteraard ook terug in Limburg, of soms zelfs wat verder. Zoals Emma Janssen (20), die Zutendaal ruilde voor een Noors eiland — mét boerderij.
 2. “Zorgen voor dier én mens: dat is het allermooiste”: Els (47) draagt de ene dag laarzen, en de andere een verpleegster-outfit
  PREMIUM
  Zelem

  “Zorgen voor dier én mens: dat is het allermooi­ste”: Els (47) draagt de ene dag laarzen, en de andere een verpleeg­ster-out­fit

  ‘Een boerenstiel zonder boerin is als balanceren op één been.’ En... schrap die stelling maar, want zonder boerin staat de stiel niet eens overeind. Vaak gaan ze niet alleen met manlief de boer op, maar zijn ze voorts ook fulltime mama, combineren ze het erf met nog een andere veeleisende job, of zitten ze tussen het kalveren door met hun neus in de studieboeken. Daarom is het vandaag hún dag: de Internationale Dag van de Boerin. En ‘hun’ vind je uiteraard ook terug in Limburg, zoals Els Vancauwenbergh (47) uit Zelem. “Ik zorg voor dier én mens, met boven mijn laarzen een witte verpleegster-outfit.”

Wetenschap & Planeet