Stadskraaien hebben te veel cholesterol door fastfood
De zwarte kraai zie je steeds vaker in steden en daar mag hij graag in vuilnisbakken en afvalcontainers neuzen. Hij vindt er onder meer resten van fastfoodmaaltijden. Heeft dat gevolgen voor het cholesterolgehalte in het bloed van de vogels? Ja, stelden onderzoekers van Hamilton College in New York vast. Kraaien die in de stad wonen, hebben een hoger cholesterolgehalte dan hun soortgenoten buiten de stad. En fastfood is de oorzaak.
Delen per e-mail
Ze onderzochten 140 nestvogels, jonge kraaien in landelijk, voorstedelijk en stedelijk gebied in Californië. Hun conclusie was duidelijk: hoe stedelijker de omgeving, hoe hoger het cholesterolgehalte in het bloed van de kraai.
Wellicht waren fastfoodresten de oorzaak. Om dat zeker te zijn deden de onderzoekers een experiment met cheeseburgers van de fastfoodketen McDonald’s. Op het platteland bij New York lieten ze er achter in de buurt van kraaiennesten.
Het cholesterolgehalte bij kraaien die in de buurt van de achtergelaten cheeseburgers woonden, bleek 5 procent hoger te liggen dan bij hun buren die geen fastfood in hun omgeving vonden. Hun cholesterolwaarden kwamen zelfs in de buurt van die van stadskraaien.
Vossen en mussen
Een gelijkaardige verhoging van het cholesterolgehalte is eerder al vastgesteld bij andere dieren die in de buurt van mensen leven, onder meer bij vossen en mussen.
Is het teveel aan cholesterol schadelijk voor de kraaien? Daarover is nog geen zekerheid.
Stadskraaien leven doorgaans minder lang dan hun soortgenoten op het platteland, maar het cholesterolpeil lijkt daarin geen rol te spelen. Meer nog, het lijkt hun lichaamsconditie te verbeteren doordat ze wat dikker worden.
Effecten pas na jaren
Toch is hamburgers en andere fastfood voederen aan kraaien geen goed idee, zegt biologe Andrea Townsend, die het onderzoek leidde. “We weten dat een teveel aan cholesterol bij mensen ziektes veroorzaakt, maar bij een wilde vogel weten we niet wanneer je van een teveel kunt spreken.
“Mogelijke negatieve effecten door verhoogde cholesterol kunnen ook later verschijnen. Bij mensen kan het vele jaren duren voordat overmatige cholesterol tot ziekte leidt.”
De studie verscheen in het tijdschrift The Condor: Ornithological Applications.
Bekijk ook: ‘Man redt vogel uit verlichtingspaal’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ontdekking dwerggiraf in Oeganda verbaast wetenschappers
Wetenschappers hebben in het Murchison Falls National Park in Oeganda een giraf ontdekt die slechts 2,7 meter hoog meet. Ongewoon klein voor een giraf. “Onze eerste reactie was vol ongeloof”, zegt onderzoeker Michael Brown van de Giraffe Conservation Foundation. -
WWF: 43 miljoen hectare woud vernietigd sinds 2004
Sinds 2004 is minstens 43 miljoen hectare woud vernietigd. Dat blijkt uit berekeningen van het Wereld Natuur Fonds (WWF). De berekeningen gebeurden op basis van satellietbeelden gemaakt tussen 2004 en 2018 in 24 bedreigde regio's, aldus het WWF. -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
-
Italiaanse kustwacht heeft handen vol met walviskadaver van 70 ton
Een enorm kadaver van een walvis is naar de haven van Napels gesleept. De Italiaanse kustwacht had twee boten nodig om het dode zeezoogdier van 70 ton te bergen. Met een lengte van net geen twintig meter is het mogelijk het grootste walviskarkas dat ooit in de Middellandse Zee werd gevonden. -
Nieuwe bijensoorten vinden alsmaar makkelijker de weg naar ons land
Vorig jaar maakten vier nieuwe bijensoorten hun opwachting in België, terwijl enkele andere soorten een opvallende opmars beleefden. Dat meldt Natuurpunt donderdag in een persbericht. Toch verwacht de vereniging dat de klimaatopwarming ook een negatief effect kan hebben voor andere bijensoorten. -
Aziatisch olifantje geboren in Pairi Daiza
Heuglijk nieuws uit Pairi Daiza waar een Aziatisch olifantje is geboren. Een week na haar tiende verjaardag is de Aziatische olifant Soraya bevallen van haar eerste jong: een mannetje, dat in goede gezondheid verkeert. Dit is goed nieuws voor de Aziatische olifant, een diersoort die helaas met uitsterven bedreigd is. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
3 reacties
Hendrik Schoofs
Marc Baert
Jeroen Keppens