Sofie (23) kampt al jaren met depressie. Therapie met paarden helpt haar het best
Sofie is 23 jaar, maar heeft al jaren te kampen met een depressie en suïcidale gedachten. Ze ging al in opname in het ziekenhuis en volgt therapie bij psychologen en psychiaters. Maar de therapie die het meeste helpt, is equitherapie, ofwel therapie met paarden. De therapie is niet erkend door de overheid en is er geen officiële terugbetaling.
Elke equitherapeute gaat volgens zijn of haar eigen manier te werk, maar bij Equi Libre in Balegem, bij Oosterzele, begint elke sessie met een goed gesprek. Therapeute Caroline Brackenier overloopt de moeilijkheden waarmee de cliënt de afgelopen tijd geworsteld heeft. Daarna mag de cliënt zelf oefeningen kiezen om uit te voeren met het paard.
“Dit is voor mij de meest effectieve vorm van therapie”, zegt Sofie Van Wijnsberge die equitherapie volgt bij Equi Libre. Ze worstelt al jaren met depressieve en suïcidale gevoelens. Nadat ze een plan had gemaakt om een einde te maken aan haar leven, besefte ze dat ze in opname moest gaan in het ziekenhuis. Daarna volgde ze therapieën bij psychologen en psychiaters. Dat was voor Sofie niet genoeg. “Je kunt alles wel op een blaadje schrijven als je je eens slecht voelt, maar verder doe je er niets mee. Ik wil iets dat meer praktijkgericht is”, zegt Sofie.
Sofie heeft in haar leven al heel wat mensen verloren en omdat ze naar eigen zeggen heel emotioneel is, kan ze dat verlies moeilijk verwerken. "Het ene was nog niet verwerkt of het andere was er al. Op een bepaald moment is de emmer overglopen", zegt ze. Bij de paarden kan ze even al die zorgen opzij zetten en is ze alleen maar gefocust op het moment. "Ik haal hier voldoende energie uit om er weer een hele week tegenaan te gaan", zegt Sofie na de sessie.
Psychotherapie
Equitherapie is een vorm van psychotherapie. Het kan een oplossing zijn voor mensen die te maken hebben met angsten, depressie, burn-out, ADHD, laag zelfvertrouwen, … Je mag het niet verwarren met hippotherapie, wat vaak bij mensen met een beperking toegepast wordt. Daar wordt meer op bewegingsoefeningen gefocust.
“Paarden hebben een lage hartslag en ze hebben een groot elektromagnetisch veld. Dat brengt de mens zelf tot rust”, zegt de therapteute Caroline Brackenier. Maar het is vooral het toepassen van bepaalde vaardigheden zoals, de leiding nemen of controle hebben over de situatie, dat cliënten toepassen in hun dagelijks leven. “Bovendien focussen cliënten zich heel erg tijdens de oefeningen en vergeten ze even hun zorgen”, zegt Brackenier. Een sessie van anderhalf uur bij Equi Libre kost veertig euro.
Niet officieel erkend
Equitherapie wordt niet officieel erkend door de overheid. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft wel een wettelijk kader gemaakt voor alle vormen van psychotherapie, maar onderhandelt nog over de erkenning van de verschillende beroepen. “Samen met de beroepsgroepen wil de minister bepalen welke beroepen apart erkend moeten worden en welke niet. Het moet ook duidelijk zijn welke opleiding bij welk beroep hoort”, klink het bij de FOD Volksgezondheid.
Het RIZIV bevestigt dat er geen officiële, en dus verplichte, terugbetaling bestaat voor equitherapie. Ziekenfondsen mogen dat op eigen initiatief doen maar uit een rondvraag bij de grote ziekenfondsen blijkt dat die geen terugbetaling voorzien.
Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aangespoelde witte walvis is niet de wereldberoemde bultrug Migaloo
De witte bultrug die eerder deze week op een verlaten strand in de Australische staat Victoria werd gevonden, is niet de wereldberoemde albino Migaloo. De dode bultrug die in Mallacoota werd aangetroffen blijkt een bijna volwassen vrouwtje te zijn, terwijl Migaloo een mannetje is. Dat concludeert het milieuagentschap van de staat op basis van beelden van het karkas, meldt commandant Peter Bick. -
Natuurpunt: "Ernstig bedreigde paling lijdt onder de droogte"
De ernstig bedreigde paling lijdt onder de droogte, waarschuwt Natuurpunt. Allerhande obstakels in onze waterlopen bemoeilijken de migratie tussen zee en zoetwater. -
Mijnenergie
Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips. -
-
Wilde bizons keren voor het eerst in duizenden jaren terug naar het Verenigd Koninkrijk: “Ze doen dienst als natuurlijke ingenieurs”
Maandagochtend zijn drie bizons op het platteland in Kent, Groot-Brittannië uitgezet. Het zijn de eerste wilde bizons die sinds duizenden jaren in Groot-Brittannië rondlopen. Het is de bedoeling dat het natuurlijke gedrag van de dieren een dicht dennenbos omvormt tot een levendig natuurlijk bos. -
Vlaamse fauna en flora verandert drastisch door droogte: “Bijna om de vijf minuten nieuwe zuiderse diersoort”
De samenstelling van de fauna en flora in Vlaanderen is drastisch aan het veranderen. De reden daarvoor is de aanhoudende droogte. Dat zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Vijf van de zes afgelopen jaren waren droge jaren. Dat heeft enorme gevolgen voor planten en dieren.” -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan met vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Spaargids.be
Steeds meer groene beleggingsfondsen: maar hoe duurzaam zijn ze echt?
Hoe groen zijn groene beleggingsfondsen? Duurzame fondsen winnen aan fans, maar het is oppassen voor fondsen die zich meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Want bedrijven beseffen heel goed dat ze veel beter in de markt liggen als een label voor duurzaamheid de bedrijfsnaam of het logo flankeert. Waar moet je op letten wanneer je duurzaam wil beleggen? Spaargids.be legt het uit.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerrik lagrou
stan mestach
Kaat Van den Bossche
Anoniem