Sla niet zomaar een wesp dood: nieuw onderzoek bevestigt het nut van de insecten
Denk vanaf nu twee keer na als je weer een wesp wil pletten met je schoen. Nieuw internationaal onderzoek toont namelijk aan dat wespen wel degelijk nuttig zijn. De insecten eten andere plaaginsecten op, bestuiven planten, produceren krachtige antibiotica en kunnen zelfs als snack dienen.
De studie focuste zich op 33.000 soorten wespen over de hele wereld en ontdekten meerdere voordelen. Zo bestuiven wespen minstens 960 plantensoorten. 164 soorten zijn zelfs volledig afhankelijk van hen. Zo proberen orchideeën mannelijke wespen aan te trekken door de achterkant van een vrouwelijke wesp na te bootsen.
Volgens het onderzoek zijn wespen ook de belangrijkste roofdieren van de insectenwereld. Vooral de ‘sociale wespensoorten’ horzels en yellowjackets gaan regelmatig op pad om insecten en geleedpotigen op te eten. De wetenschappers raden dan ook het gebruik van wespen sterk aan om bepaalde gewassen te beschermen.
‘De eenzame wespen’ hebben dan weer een totaal ander nut: “Hun gif bevat een ongelooflijke cocktail die de prooi verlamt. Ook zit er veel antibiotica in”, zegt prof. Seirian Sumner van University College London. De antimicrobiële eigenschappen van wespengif, speeksel en larvale afscheidingen worden volgens het onderzoek al lang erkend in de traditionele geneeskunde.
Tot slot dienen wespen ook als snack in heel wat landen. Het gaat dan vooral om larven die daarvoor speciaal geoogst worden in onder meer Japan, India en Venezuela.
“Geef ze een kans”
“Als ik vreemden vertel dat ik wespen bestudeer, vragen ze zich meestal af wat het nut van wespen is”, zegt prof. Seirian Sumner van University College London. “Ze vragen of ik niet beter bijen zou bestuderen.” Met dit onderzoek wilden de wetenschappers daarom wespen voor eens en altijd op de kaart zetten als essentiële insecten.
“Wespen zouden net zo waardevol kunnen zijn als andere geliefde insecten zoals bijen, als we ze maar een kans zouden geven“, klinkt het. “We kijken uit naar een toekomst waarin de cruciale rol van wespen in meerdere facetten van de menselijke gezondheid en het welzijn wordt erkend.”
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
3
Berin JJ4 die jogger doodde in Noord-Italië gevangen
-
PREMIUM
“Aziatische hoornaars zijn bijzonder sluw en spuiten gif in de ogen”: op stap met de speciale eenheden onder de wespenverdelgers
“Ze zijn bijzonder sluw. Als we nog maar naar hun nest kijken weten ze al dat we op hen uit zijn.” Brandweerzone Vlaams-Brabant West heeft een speciaal opgeleid team in de rangen dat jacht maakt op de Aziatische hoornaars. De wespensoort is vooral een bedreiging voor onze bijtjes. “Maar als je te dicht bij het nest komt, vallen ze onverwachts aan of spuiten ze hun gif in je ogen”, luidt het. -
PREMIUM
Zijn onze huisdieren slecht voor het milieu? “Een jaar lang je hond voeden komt overeen met een autorit van 3.677 km”
We kunnen niet zonder onze huisdieren. Maar wist je dat onze trouwe viervoeters een forse ‘pootafdruk’ achterlaten op het milieu? Hoe komt dat en wat kan je doen om de impact van je gezelschapsdier te verkleinen? “Een echte buitenkat binnenhouden is een knauw in het welzijn van het dier.” -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Jobat
Chemie-/farmasector betaalt het best, maar vacatures raken niet ingevuld: hoe komt dat? En welke profielen zijn nu in trek?
Het Salariskompas van Jobat wijst uit dat de sector die het best betaalt opnieuw die van chemie en de farmaceutische industrie is. Het loon ligt er 943 euro hoger dan het gemiddelde van de fulltime werkende Belg. Toch staan er net voor die sector erg veel vacatures op Jobat.be. -
Dieren
Braziliaanse wesp eet pasgeboren vogeltje
Een wesp in Brazilië heeft een jong vogeltje aangevallen, gedood en daarna zijn kop opgegeten. Dat ontdekten Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Wageningen. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”