Schattig én wetenschappelijk verantwoord: babyschildpadjes op de loopband
Hoe is het gesteld met het uithoudingsvermogen van babyzeeschildpadjes? Onderzoekers van de Florida Atlantic University (FAU) hebben dat getest met miniloopbandjes en speciale zwempakjes. Allemaal in naam van de wetenschap.
Delen per e-mail
Wanneer een zeeschildpadje ter wereld komt, moet het binnen enkele minuten naar de oceaan kruipen. Maar steeds vaker raken de diertjes, die zich normaal gezien oriënteren op de reflectie van de oceaan, gedesoriënteerd door straatverlichting, waardoor ze soms urenlang aan land blijven. Daardoor belanden ze in gevaarlijke situaties: de jongen kunnen aangevallen worden door roofdieren of overreden worden door voertuigen.
Uithoudingsvermogen
Om te weten te komen hoe het gesteld is met het uithoudingsvermogen van jonge zeeschildpadjes, verzamelden Sarah Milton, professor biologische wetenschappen aan FAU en studente Karen Pankaew, 150 jonge onechte karetschildpadjes en soepschildpadjes uit verschillende nesten in Palm Beach County, Florida. De diertjes werden na het experiment weer veilig teruggezet.
“Aanleiding voor deze studie was het verlangen om te begrijpen wat er met deze pas uitgekomen jongen gebeurt, nadat ze uren hebben rondgekropen op het strand omdat ze gedesoriënteerd zijn,” vertelt Milton in een verklaring. “We wilden weten of ze nog in staat zouden zijn om te zwemmen nadat ze 500 meter of meer gekropen hadden, wat hen in totaal tot zeven uur gekost kan hebben.” Hun studie, die gepubliceerd werd in het ‘Journal of Experimental Biology’, leverde verrassende resultaten op.
Loopband
De onderzoekers zetten de schildpadjes op een speciaal daarvoor gebouwde loopband en maakten gebruik van een kunstmatige lichtbron die hen moest lokken. De afstanden waren vergelijkbaar met de afstanden die de diertjes afleggen op het strand. In één experiment legden ze een afstand van 200 meter af, in een ander experiment overbrugden ze 500 meter, waarbij ze af en toe rustten.
Zwempakjes
Na de wandeling op de loopband kregen de schildpadjes speciale zwempakjes en werden ze in een aquarium geplaatst. Daar moesten ze zwemmen terwijl de onderzoekers hen twee uur lang observeerden. Om hun energieniveau te meten, onderzochten Milton en Pankaew het zuurstofgehalte in de lucht, hun ademhalingssnelheid, bloedsuikerspiegel en productie van melkzuur. Daarnaast onderzocht het team ook hoeveel zwembewegingen de reptieltjes maakten.
Verrassing
“We waren compleet verrast door de resultaten van deze studie,” zegt Milton. “We verwachtten dat de jongen erg moe zouden zijn van het lange kruipen en dat ze niet in staat zouden zijn om goed te zwemmen. Maar dat bleek niet het geval te zijn en ze zijn in feite echte kruipmachientjes. Ze kruipen en rusten, kruipen en rusten en dat is waarom ze niet te moe waren om te zwemmen.”
Hoewel de bevindingen hoopgevend zijn, waarschuwen de onderzoekers er toch voor dat kunstlicht in stedelijke omgevingen nog steeds een ernstig gevaar vormt omdat de schildpadjes langer op het strand vertoeven dan nodig, waardoor ze een groter risico lopen om gewond te raken of gedood te worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
Dierenactivist doet zich voor als CEO vleesverwerkingsgigant en belandt live op Fox Business
Een dierenactivist is erin geslaagd om zich voor te doen als grote baas van de Amerikaanse vleesverwerkingsgigant Smithfield Foods en in die hoedanigheid zakenzender Fox Business live te woord te staan. -
Deze bijzondere “smokkelaar” vervoert 800 kilo coke
De Amerikaanse kustwacht heeft een wel erg bijzonder smokkelaartje gevat. Ze troffen in de Stille Oceaan een zeeschildpad die rondzwom met een grote bundel cocaïnepakjes. In totaal ging het om zo’n 800 kilogram. Het arme dier maakte echter geen deel van een drugskartel, maar was verstrikt geraakt in de pakketten die door smokkelaars overboord werden gegooid. -
-
1
Ook Champ en Major, de honden van de Bidens, hebben hun intrek in het Witte Huis genomen
Champ en Major, de twee Duitse herders van de Bidens, hebben zondag hun intrek genomen in het Witte Huis. Dat heeft het team van First Lady Jill Biden maandag bekendgemaakt. Daarmee zet president Biden een traditie voort die, voor Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, meer dan honderd jaar standhield. -
Apple Watch Series 7 krijgt functie om bloedsuikerwaarden te meten
-
Volgend jaar wolvenwelpen in de Hoge Venen? Wolf Akela heeft partner
Akela, de Duitse wolf die in de Hoge Venen leeft, heeft een partner gevonden. Een wildcamera heeft beelden vastgelegd van een andere wolf in het territorium. Dat meldt de RTBF op haar website. -
Livios
Corona zorgt indirect voor forse stijging doden bij woningbrand
Ook al zijn rookmelders verplicht, toch is het aantal fatale woningbranden in 2020 fors gestegen. Wat is de oorzaak van deze stijging en wat als je zelf met brandschade te maken krijgt? Bouwsite Livios zocht het voor uit en geeft je de belangrijkste info mee, inclusief tips om brand thuis te vermijden.
0 reacties