Center for Whale Research
Volledig scherm
© Center for Whale Research

Rauw verdriet: orkamoeder probeert overleden kalfje nu al 17 dagen aan oppervlakte te houden

DierenEen vrouwelijke orka die haar kalfje meteen na de geboorte verloor, probeert het nu al 17 dagen aan de oppervlakte te houden voor de kust van de Verenigde Staten. Ze wordt daarbij geholpen door andere dieren van de familie orka’s waartoe ze behoort. Wetenschappers zeggen dat ze wel eerder dergelijk gedrag zagen, maar dat het nooit eerder zo lang duurde. Volgens hen rouwt de moeder om haar kind en toont het meteen ook de sterke familieband van de soort aan.

20 reacties

 • Leo Duym

  4 jaar geleden
  Dieren ontbreekt het niet alleen aan zelfbewustzijn, maar ook aan intelligentie (geheugen op zich is geen intelligentie). Voorbeeld: een kraai die op de rijweg een noot wil kraken. Hij wordt opgeschrikt door een voertuig en laat zijn noot achter. Hij keert terug en ziet dat zijn noot geopend is. Als zich dat vaker voordoet zal hij de noot op de rijweg leggen om wat later terugkeren. Denken komt er niet aan te pas; conditionering heet dat.
 • Leo Duym

  4 jaar geleden
  Soms wordt ‘zelfherkenning’ bij dieren aangevoerd als bewijs dat ze zelfbewustzijn hebben, maar tegen die zo gezegde zelfherkenning is veel in te brengen. Het is een proces van nieuwsgierigheid (waarover dieren in hoge mate beschikken) en alweer conditionering. Jammer dat ik niet meer schrijfruimte heb om daarover uit te weiden (de dolfijn met sticker op zijn zij die voorbij een spiegel zwemt, of de chimpansee die zijn tanden keurt in een spiegel).
 • Gerard Braeckmans

  4 jaar geleden
  Groot gelijk, Leo Duym. De empathie voor mensen voor dieren in een bepaalde situatie is soms over de grenzen heen en is afhankelijk van het aai-gevoel. Als er een katje in een boom gered wordt krijg je 50 reacties. Als er 20000 kippen levend verbrand worden 2. De natuur doet zijn werk, meestal is het het instinct dat ze aanzet tot bepaalde reacties.
 • PIETER ROGIERS

  4 jaar geleden
  Door verstedelijking en het van kindsbeen af zien van tekenfilms waarin dieren worden vermenselijkt heeft men minder en minder voeling met de natuur en de realiteit. Hiervan profiteren dierenrechtenorganisaties om hun extreme gedachtengoed te propaganderen en donaties los te krijgen. Op de balans van GAIA 2017: een eigen vermogen van meer dan 2.500.000 euro en voor meer dan 1.500.000 euro aan geldbeleggingen. Vraag het maar op!
 • Leo Duym

  4 jaar geleden
  Empathie (inlevingsvermogen) kan niet zonder zelfbewustzijn. Dieren onderkennen (agressieve) signalen, aangeboren (instinctief), of geconditioneerd (de stok waarmee het afgetroefd werd, wordt herkend). Denken komt er niet aan te pas. Het dier weet niet wat het doet en waarom het iets doet. Een dier weet en beseft niets, maar het heeft vele aangeleerde of aangeboren vaardigheden.

Wetenschap & Planeet