Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Prins van Liechtenstein schiet 'grootste beer in Europa dood', activisten woest

Een prins uit de koninklijke familie van het ministaatje Liechtenstein wordt ervan beschuldigd dat hij de grootste beer van Roemenië heeft doodgeschoten. Natuurorganisaties reageren woest en eisen opheldering. De Roemeense politie en een toezichthouder op het gebied van milieu doen onderzoek naar vermeende stroperij. 

 1. “Limburgse everzwijnen zijn vetste van West-Europa, en meest vruchtbare”: jagers vrezen pak meer biggen, nu drijfjacht niet mag door corona
  PREMIUM
  Limburg

  “Limburgse everzwij­nen zijn vetste van West-Europa, en meest vruchtbare”: jagers vrezen pak meer biggen, nu drijfjacht niet mag door corona

  Jagers mogen dit najaar nergens drijfjachten uitvoeren omwille van de coronacrisis, en dat zal volgens hen tot grote problemen leiden. Te zachte winters en veel maïsvelden maken van Limburgse everzwijnen zelfs de dikste van West-Europa en meteen ook de meest vruchtbare. “Als er niet wordt ingegrepen, zitten we in het voorjaar met een gigantisch aantal nieuwe biggen”, vreest Maarten Goethals, van Hubertus Vereniging Vlaanderen.
 2. Hier kan je vrij zwemmen tussen 'ongevaarlijke' witte haaien: “Ze lijken niet geïnteresseerd”
  Play

  Hier kan je vrij zwemmen tussen 'ongevaar­lij­ke' witte haaien: “Ze lijken niet geïnteres­seerd”

  Aan de kust in Californië kan je zwemmen tussen witte haaien. Het fenomeen werd vastgelegd door dronebeelden. Onderzoek wijst uit dat de haaien niet geïnteresseerd zijn in de mensen die er rondzwemmen. De haaien die er voorkomen zijn heel jong en kunnen niet goed jagen. Daarom komen ze naar het ondiepe, op zoek naar de pijlstaartroggen. Als de dieren niet worden bedreigd, zullen ze de mensen ook niet lastigvallen.
 3. Omarmen we August en co in 2021, of wordt ‘probleemwolf’ een begrip? “Het is simpel. Elk schaap dat niet achter stroomdraad staat, wordt gepakt”
  PREMIUM
  Limburg

  Omarmen we August en co in 2021, of wordt ‘probleem­wolf’ een begrip? “Het is simpel. Elk schaap dat niet achter stroom­draad staat, wordt gepakt”

  In december blikken we in 20 verhalen terug op 2020 in Limburg. Hét jaar waarin de wolf zijn plaats in onze provincie meer dan ooit opeiste. Noëlla en August deden aan gezinsuitbreiding en plots waren er vier muilen extra te voederen. Vele dode schapen, drie lama’s en zelfs een hond later nam Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Oudsbergen, als eerste de term ‘probleemwolf’ in de mond. “Om stemmen te ronselen”, reageerde Jan Loos van vzw Welkom Wolf. Vraag is dus wat 2021 zal brengen voor de toppredator in het bronsgroen eikenhout.

Wetenschap & Planeet