Pinguïn kan na lange medische lijdensweg weer waggelen dankzij speciale schoenen
Een mannetjespinguïn in de dierentuin van San Diego heeft een opmerkelijke, maar zeer efficiënte behandeling gekregen voor een aandoening aan zijn poten. “Ik ken Lucas al lang en dat ik hem heb kunnen helpen een normaal leven te leiden, tovert een glimlach op mijn gezicht”, zegt dierenarts Beth Bicknese.
Lucas (4), een Zuid-Afrikaanse brilpinguïn, kreeg orthopedische schoenen van rubber aangemeten. Het op maat gemaakte schoeisel moet de weefselschade aan zijn poten beschermen en het risico op het ontstaan van nieuwe ‘zweren’ tot een minimum beperken.
Bumblefoot
De mannetjespinguïn heeft een chronische aandoening die bekendstaat als bumblefoot, een verzamelnaam voor een reeks voetaandoeningen bij vogels, variërend van milde roodheid tot diepe abcessen. Zonder behandeling kan de aandoening leiden tot een levensbedreigende ontsteking of andere reactie op een al bestaande infectie.
Hij kan er rotsen mee beklimmen, zwemmen, zich nestelen en er een geschikte partner mee vinden.
“Ik ken Lucas al lang en dat ik hem heb kunnen helpen een normaal leven te leiden, tovert een glimlach op mijn gezicht”, zegt dierenarts Beth Bicknese van de San Diego Zoo op de website van de Amerikaanse dierentuin.
“De orthopedische schoenen zijn van binnen gewatteerd ter voorkoming van drukpunten en worden met klittenband op hun plaats gehouden. Ze zullen Lucas helpen om weer volledig deel te nemen aan het leven in onze pinguïnkolonie. Hij kan er rotsen mee beklimmen, zwemmen, zich nestelen en er een geschikte partner mee vinden.”
Medische lijdensweg
De medische lijdensweg van Lucas begon ruim drie jaar geleden na een infectie van zijn ruggengraat. Daardoor verzwakten de spieren in zijn poten en kon hij niet goed meer rechtop staan. Het jonge mannetje was gedwongen te steunen op delen van zijn enkels die normaliter de grond niet zouden raken. Het zorgteam gaf hem pijnstilling, fysiotherapie en acupunctuurbehandelingen in een poging zijn ruggengraat te verbeteren, maar dat mocht niet baten.
Toen er zweren ontstonden op zijn poten en enkels nam het team contact op met Thera-Paw, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van therapeutisch schoeisel voor dieren.
Iets wat je nooit vergeet, is het leven van een dier drastisch te zien verbeteren na het gebruik van onze hulpmiddelen
Dolenthousiast
De dierenschoenenspecialist voelde zich vereerd door het verzoek van de dierentuin. “In de loop der jaren hebben we al aardig wat uitdagingen gehad, maar elk geval is speciaal en gedenkwaardig”, zegt oprichter en directeur Ilaria Borghese. “Iets wat je nooit vergeet, is het leven van een dier drastisch te zien verbeteren na het gebruik van onze hulpmiddelen. Het inspireert ons elke dag weer.”
In de dierentuin van San Diego zijn ze dolenthousiast over de pinguïnschoenen. “We zijn aangenaam verrast door de onmiddellijke verandering bij Lucas”, zegt zorgspecialist Debbie Denton. “Als we hem nu zien bewegen, hopen we dat hij in de toekomst weer volledig in orde zal zijn en een volwaardig pinguïnleven kan leiden.”
Bedreigde diersoort
Afrikaanse pinguïns, zwartvoetpinguïns of brilpinguïns genaamd, staan op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN, ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming. Ooit een van de meest voorkomende zeevogels van zuidelijk Afrika met naar schatting 1 miljoen broedparen, telt de pinguïnsoort vandaag nog slechts zo’n 18.000 broedparen. Alleen al in de afgelopen twee jaar daalde de populatie met ruim 23 procent, aldus de Amerikaanse zoo.
Bekijk ook:
Pinguïns zijn niet alleen schattig, maar ook grappig
Kolonie pinguïns waggelt over ijs, plots loopt het goed fout voor één dier
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Oudste mensaap ter wereld’ overleden: “Margrit was vriendelijk en ondeugend”
In de dierentuin van het Duitse Frankfurt is afgelopen vrijdag een Bonobo-vrouwtje overleden dat ruim 70 jaar oud was geworden. Volgens de Frankfurter Zoo was Margrit daarmee waarschijnlijk de oudste bonobo én oudste mensaap ter wereld. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Dolfijnen moeten 'roepen' naar elkaar om nog boven menselijke geluiden te komen
Dolfijnen beginnen naar elkaar te ‘roepen’ om de geluidspollutie, veroorzaakt door de mens, te overstemmen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Bristol. Dit lijkt te bevestigen dat menselijke geluidspollutie een negatieve impact kan hebben op dieren die in zee leven. -
-
Eenzaamste leeuw ter wereld verliest zijn brul in veel te kleine kooi, pas na vijf jaar komt er einde aan zijn lijdensweg
Er is beterschap in zicht voor Ruben, de leeuw die helemaal alleen achterbleef in een verlaten zoo op de Armeens-Azerbeidzjaanse grens. De viervoeter verkast nu naar een reservaat in Zuid-Afrika, waar hij tussen zijn soortgenoten van zijn oude dag zal kunnen genieten. Vijf jaar lang zat hij opgesloten in een veel te krappe kooi. Door de ellendige omstandigheden verloor hij zelfs zijn brul. -
PREMIUM
Warme weer veroorzaakt meer kans op tekenbeten: “Maar het is een mythe dat teken kunnen springen”
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
Grootste wolvenjacht sinds 2010 begonnen in Zweden
De grootste wolvenjacht in Zweden sinds de herinvoering van de jachtvergunning voor deze dieren in 2010 is maandag begonnen. Jagers mogen deze maand in totaal 75 dieren doden.