Nano Letters
Volledig scherm
© Nano Letters

Parelmoeren robotvisjes moeten plasticsoep in zeeën kleiner maken

In onze zeeën en oceanen drijft enorm veel (micro)plastic rond, onder meer afkomstig van het afval dat mensen laten rondslingeren. De plasticsoep is inmiddels zo groot geworden dat die de koraalriffen aantast, vogels, vissen en tal van andere zeedieren in gevaar brengt. Parelmoeren robotvisjes kunnen misschien wat soelaas bieden, althans dat hopen hun uitvinders.

 1. “Mens is bedreigde diersoort”: dalende spermakwaliteit bedreigt ons voortbestaan, zegt Amerikaans wetenschapper. Maar is dat ook zo?
  PREMIUM

  “Mens is bedreigde diersoort”: dalende spermakwa­li­teit bedreigt ons voortbe­staan, zegt Amerikaans wetenschap­per. Maar is dat ook zo?

  In een zaadlozing van de gemiddelde westerse man zwemt vandaag maar half zo veel sperma als in die van zijn grootvader. En vrouwen van 20 zijn maar even vruchtbaar als hun grootmoeder toen die 35 was. Onze vruchtbaarheid heeft de voorbije decennia zo’n duik genomen dat de Amerikaanse wetenschapper Shanna Saw beweert dat we een bedreigde diersoort geworden zijn. Vruchtbaarheidsspecialist Dominic Stoop van UGent nuanceert, maar wordt toch ook niet vrolijk van de vooruitzichten.
 2. Expert maakt komaf met het slechte imago van kraanwater: "Je bespaart jaarlijks minstens 321 euro door water van de kraan te drinken"
  PREMIUM

  Expert maakt komaf met het slechte imago van kraanwater: "Je bespaart jaarlijks minstens 321 euro door water van de kraan te drinken"

  Drink jij je water rechtstreeks van de kraan, met de tussenkomst van een filterkan of gewoon uit een fles? Vlamingen gaan nog vaak voor die laatste optie: we verbruiken per jaar zo’n 130 liter flessenwater. “Nochtans is kraanwater perfect drinkbaar”, stelt Carl Heyrman van AquaFlanders gerust. Maar hoe zit het dan met de hoeveelheid kalk en microplastics in dat water? Mag je kraanwater gebruiken voor babyvoeding? En vooral: filter je dat water best eerst of niet?
 3. Van Tsjernobyl tot arctische fjorden: Antwerps fotograaf schiet prachtbeelden op unieke plekken
  PREMIUM
  Antwerpen/Schoten

  Van Tsjernobyl tot arctische fjorden: Antwerps fotograaf schiet prachtbeel­den op unieke plekken

  Natuurfotograaf en ontdekkingsreiziger Christian Clauwers (39) trekt op expeditie de hele wereld rond. Terwijl hij in oktober nog zijn leven waagde in de kernreactoren van Tsjernobyl, mocht hij in mei meevaren op het nieuwe Belgische onderzoeksschip de RV Belgica met een internationale groep wetenschappers in de Middellandse Zee. Die avonturen leiden tot ongelofelijke verhalen én uiteraard topshots, waarvan wij enkele exclusief mogen tonen.

Wetenschap & Planeet