thinkstock
Volledig scherm
© thinkstock

OPINIE: "Wolvin Naya dreigt één van de 5 miljoen doodgereden dieren in ons land te worden"

Dierlijke pioniers worden snel beroemd. Na zwerfhond Laika die de ruimte inging en CIA-speurhond Lulu, hebben we nu in Vlaanderen een bekende wolvin - een BW zo u wil -, Naya. Het dier kan voorlopig op sympathie en fascinatie rekenen, hoewel sommige landbouwers en jagers de zaak met argusogen volgen. Wolven die vee doodbijten en een concurrent betekenen voor het jagen op reeën en hazen, dat zijn precies de redenen waarom de wolf werd uitgeroeid. Vanuit de overheid werden vroeger heuse klopjachten georganiseerd. Intussen heeft de wolf de hoogste status van bescherming gekregen. Samen met enkele collega’s pleit ik in het parlement al geruime tijd voor een wolvenplan naar Nederlands voorbeeld, de aanwezigheid van Naya heeft onze regering eindelijk aan het werk gezet.

18 reacties

 • jintha peeters

  5 jaar geleden
  stop eens met zeveren wolven leven hier vroeger ook al en in rest van europa wij hebben ze verjaagd en nu komen ze terug waar ze thuis horen en al de rest is zever er worden meer kinderen gebeten dood gebeten dan aanvallen van wolven tegen de mens dus dan moet men alle honden ook maar afmaken
 • RENE LENAERTS

  5 jaar geleden
  En wanneer gaan we de eerste beren verwelkomen? Naar het schijnt kunnen die zelfs broodjes smeren.
 • Brenda Brems

  5 jaar geleden
  Dian.....geen denken aan dat ik dat eet laat staan er een pelske van dragen!
 • Stefan Thys

  5 jaar geleden
  Beste Karin, De jagers zorgen er in samenwerking met de boswachters voor om de populatie gezond te houden. En een jachtverlof krijg je heus niet bij de cornflakes. Als je niet weet waar je het over hebt, is het soms beter om te zwijgen...
 • Christine Laevers

  5 jaar geleden
  Sobek, ik hoop van harte dat die een goede en veilige route vindt naar rustiger oorden.
 1. Waarom besproeien mensen zich met potvisuitwerpselen? “Per gram betaal je bijna evenveel als voor goud”
  Waarom kost dit zoveel?

  Waarom besproeien mensen zich met potvisuit­werp­se­len? “Per gram betaal je bijna evenveel als voor goud”

  In de darmen van sommige potvissen ontstaat er iets werkelijk unieks: een speciaal goedje genaamd ‘ambergris’. Dat doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar in de parfumindustrie zijn deze zeldzame ‘potvisuitwerpselen’ een fortuin waard. Men noemt het niet voor niets drijvend goud. Ontdek hier waarom het zo duur is, hoe je het kan herkennen, wat je zeker niet mag doen als je het vindt en of je het mag houden.
 2. Politie botst in Mexicaanse gevangenis op getatoeëerde ‘narcokat’ van beruchte drugsbaas

  Politie botst in Mexicaanse gevangenis op getatoeëer­de ‘narcokat’ van beruchte drugsbaas

  Je komt nogal wat tegen bij grote sweeping-acties in gevangenissen. En al helemaal in een beruchte Mexicaanse staatsgevangenis als Cereso 3 in Ciudad Juárez. Daar werd onlangs onder meer een mechanische stier, een berg muziekinstallaties en een geheime tunnel ontdekt langs waar al dat leuks de gevangenis in werd gesmokkeld. Maar waar de autoriteiten nog het meest van opkeken, was de vondst van een donkere, getatoeëerde naaktkat die blijkbaar toebehoorde aan een gevaarlijke Mexicaanse drugsbaas, meldt ‘The Washington Post’. De mysterieuze ‘narcokat’ heeft op haar lijfje dezelfde tatoeages waar alle leden van de clan Los Mexicles mee pronken.