Een orka.
Volledig scherm
Een orka. © thinkstock

Onderzoekers vinden hoogste concentratie giftige stoffen ooit in aangespoelde orka

Een van de laatste Britse orka's is besmet met de hoogste concentratie giftige PCB's ooit. Dat zeggen wetenschappers na onderzoek op het kadaver van 'Lulu', dat vorig jaar gevonden werd op het Schotse eiland Tiree nadat het dier verstrikt was geraakt in vislijnen.

 1. "Het lijkt alsof ze zelfmoord wil plegen": orka in Spaans dierenpark doet opnieuw iets abnormaals

  "Het lijkt alsof ze zelfmoord wil plegen": orka in Spaans dierenpark doet opnieuw iets abnormaals

  Nieuwe verontrustende beelden uit Loro Parque, een groot pretpark in het Spaanse Tenerife: orka Morgan ligt er na een show meer dan tien minuten haast bewegingloos op het droge. "Het lijkt alsof ze zelfmoord wil plegen", menen geschokte toeristen. Diezelfde zwaardwalvis beukte anderhalve maand geleden ook al met haar kop tegen een metalen poort. Toen leek het op een wanhopige en paniekerige poging om te ontsnappen.
 2. Dierenbeulen kunnen door nieuw decreet tot 1,6 miljoen euro boete en 10 jaar cel krijgen: “Meer dan voor sommige gevallen van kindermishandeling”
  50

  Dierenbeu­len kunnen door nieuw decreet tot 1,6 miljoen euro boete en 10 jaar cel krijgen: “Meer dan voor sommige gevallen van kindermis­han­de­ling”

  De Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft unaniem het licht op groen gezet voor hogere boetes en langere celstraffen voor dierenmishandeling. Het decreet van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voorziet dat dierenbeulen voortaan tot 5 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Bij recidive gaat dat zelfs tot 10 jaar. Opmerkelijk: dat zijn in bepaalde gevallen zwaardere straffen dan die voor kindermishandeling.
 3. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.

Wetenschap & Planeet