Bioloog Lonneke IJsseldijk en sectiezaalmedewerker Darryl Leydekkers onderzoeken een van de gestrande bruinvissen.
Volledig scherm
Bioloog Lonneke IJsseldijk en sectiezaalmedewerker Darryl Leydekkers onderzoeken een van de gestrande bruinvissen. © Bas Niemans, Universiteit Utrecht

Onderzoekers: “Massastranding bruinvissen op Waddeneilanden kwam mogelijk door dodelijke bacterie”

In het onderzoek naar de doodsoorzaak van zo’n 190 bruinvissen die afgelopen zomer aanspoelden op de Waddeneilanden, in het noorden van Nederland, is een bacterie gevonden die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen.

 1. RECENSIE. ‘Billie vs Benjamin’: “Mogelijk het meest oprechte liefdesverhaal dat u dit jaar op tv zal zien”
  TV

  RECENSIE. ‘Billie vs Benjamin’: “Mogelijk het meest oprechte liefdesver­haal dat u dit jaar op tv zal zien”

  Wanneer een serie uit de koker van Tim Van Aelst komt, zijn onze verwachtingen hooggespannen. Met ‘Studio Tarara’ heeft de Shelter-topman namelijk één van de beste Vlaamse reeksen van het voorbije decennium op z'n naam staan. Z’n nieuwste worp, momenteel te zien op Streamz, draait rond de niet voor de hand liggende romance tussen de erg linkse Billie en de vrij rechtse Benjamin. De liefde is groot, maar de tegenstellingen nog groter. Kan Van Aelst met die interessante premisse ook een originele serie uit z’n hoed toveren? Bram De Brabander zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Eigenaars illegale warrelnetten worden opgespoord, nadat bruinvissen erin verstrikt raken
  Oostduinkerke

  Eigenaars illegale warrelnet­ten worden opgespoord, nadat bruinvis­sen erin verstrikt raken

  De scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart naar het gebruik van illegale warrelnetten op het strand van Oostduinkerke. Maandag nog werd een bruinvis ternauwernood gered uit zo’n warrelnet dankzij een alerte wandelaar. Zaterdag trof de scheepvaartpolitie ook al een warrelnet aan op het strand en vorige donderdag spoelde nog een dode bruinvis aan, die verstrikt was geraakt in een net. Natuurpunt roept de kustgemeenten op tot extra handhaving.

Wetenschap & Planeet