De blauwe vinvis
Volledig scherm
De blauwe vinvis © ThinkStock

Onderzoekers konden voor het eerst de hartslag van blauwe vinvis meten en staan versteld van het resultaat

Wist je dat de gemiddelde hartslag van een volwassen mens zo’n 60 tot 70 slagen per minuut bedraagt? Vergeleken met de blauwe vinvis is dat een behoorlijk hoog aantal slagen, want het hart van de vis – dat overigens het grootste dier op aarde is – slaat soms maar twee keer per minuut.

1 reactie

 • Peter Naeyaert

  1 jaar geleden
  duikers die naar grote diepte gaan in vrije duik (zonder perslucht) verlagen ook hun hartslag via yoga of meditatie om hun zuurstof verbruik te verminderen. Walvissen, ook zoogdieren, kunnen dan ook zeer lang onder water blijven.
 1. Opmerkelijke archeologische vondst: fossiele walvis met vier poten zwom als een otter

  Opmerkelij­ke archeologi­sche vondst: fossiele walvis met vier poten zwom als een otter

  Een fossiel van een walvis met vier poten, in 2011 opgegraven in Playa Media Luna, in de woestijn van Pisco Basin in Peru, is het oudste fossiel in zijn soort dat ooit op het continent gevonden werd. Het bewijst dat vierpotige walvissen Zuid-Amerika bereikten meer dan 42,6 miljoen jaar geleden. De dieren bewogen zich min of meer voort als otters. De nieuwe vondst werd recent gepubliceerd in het vaktijdschrift Current Biology en illustreert een sleutelfase in de evolutie en verspreiding van vroege walvissen.
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 1. Honden richten ravage aan en kunnen niet wachten om het aan hun baasje te tonen
  Play

  Honden richten ravage aan en kunnen niet wachten om het aan hun baasje te tonen

 2. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

Wetenschap & Planeet