Net nu Week van het Konijn start: "Omstandigheden waarin de dieren worden gekweekt zijn choquerend"
Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de ‘Week van het Konijn’ aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. "Die zijn ronduit choquerend", klinkt het.
Met de Week van het Konijn wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. De campagne start morgen en loopt tot 5 februari. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moeten inspiratie bieden.
Maar de campagne krijgt meteen tegenwind van een aantal dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov. Zij roepen onder de hashtag #teamkonijn de Vlaming net op om géén konijn te eten.
Maximum 10 weken in leven
"Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina", klagen de organisaties aan. "In parksystemen hebben ze iets meer plaats (800cm²), maar in beide gevallen is de vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken - terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden."
Animal Rights brengt vandaag zelfs nieuwe undercoverbeelden uit, die het dierenleed moeten bevestigen. In kwekerijen in ons land zitten in totaal zo'n 700.000 konijnen opgesloten. "Zij zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren", klinkt het. De organisatie hekelt ook de "misleidende terminologie" van "parkhuisvesting”.
Omdat zelfs strengere wetgeving - vanaf eind januari 2024 zijn enkel nog parkkooien toegestaan - geen soelaas biedt voor de dieren, willen de dierenrechtenorganisaties deze kweek gewoon afgeschaft zien. "De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten."
VIDEO: Dierenrechtenorganisatie Animal Rights publiceerde vandaag nieuwe undercoverbeelden. Opgelet: de beelden zijn niet voor gevoelige kijkers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Berekend: dit was het rendement van zonnepanelen in 2022
Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnepanelen geweten. Het voorbije jaar lag de productie per wattpiek geïnstalleerd vermogen een flink stuk hoger dan in 2021. Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
Nederlanders mogen niet langer honden met korte snuit kopen, zoals mopshond en Franse bulldog
Het wordt in Nederland verboden om een huisdier te hebben dat aantoonbaar last heeft van een doorgefokt uiterlijk. Het gaat bijvoorbeeld om honden met een korte snuit, zoals de mopshond en de Franse bulldog, of katten met platte oren. -
-
Honden brengen verboden bestrijdingsmiddelen in het milieu: “Dit is zorgwekkend”
Honden brengen verboden of streng gereguleerde bestrijdingsmiddelen als fipronil en imidacloprid in het milieu. Deze middelen zitten in vlooienbanden, druppels en pillen tegen vlooien en teken. Ze komen via hondenhaar, urine van honden en water waarin honden zwemmen in de omgeving terecht. -
Kijk hoe mieren levende brug bouwen over rivier
-
Dieren
Activisten die vorige week 16 konijnen ‘redden’ uit kwekerij hebben er per ongeluk 100 dood in gejaagd
De dierenrechtenactivisten die vorige week binnendrongen in een konijnenkwekerij in het Spaanse Gurb - vlakbij Barcelona - en er naar eigen zeggen 16 konijnen van erbarmelijke leefomstandigheden redden, zouden per ongeluk een 100-tal andere dieren de dood ingejaagd hebben. Ze namen immers pas bevallen konijnen mee. Hun jongen bleven alleen achter en overleefden het niet. -
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen.
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPIETER ROGIERS
Gerd Van nieuwenhove
Yvan Lindekens
Christine Laevers
Maria Arens