Natuur rondom Tsjernobyl krioelt van het wild
Tsjernobyl Uit een langdurige wetenschappelijke studie van de sperzone rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een grote kernramp plaatsvond, blijkt dat wilde dieren er ondertussen weer in overvloed aanwezig zijn. De regio krioelt van de herten, wilde zwijnen en wolven. De studie keek niet naar de impact van straling op individuele dieren.
Delen per e-mail
De regio rondom de kerncentrale van Tsjernobyl werd na de ramp afgesloten: 116.000 bewoners werden geëvacueerd en het gebied is nog steeds een no-go-zone. Sindsdien raakte de streek steeds meer overwoekerd door de natuur en wilde dieren konden er rustig hun gangetje gaan zonder met mensen te moeten wedijveren om ruimte en voedsel.
Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het gebied zich op vlak van dierenpopulatie ondertussen kan meten met echte natuurreservaten. Ondanks de radioactieve besmetting zit het er vol met herten, wilde zwijnen en wolven.
Zeven keer meer wolven
Met de hulp van hun Wit-Russische collega's van het Polesky radio-ecologisch staatsreservaat, onderzochten de wetenschappers luchtfoto's van de regio waarop grote zoogdieren als herten, wapiti's, wilde zwijnen en wolven konden geteld worden. Gegevens van het veldonderzoek werden gecombineerd met computermodellen om een schatting te maken van het aantal dieren in het spergebied. In de winter werd er eveneens aan sporenonderzoek gedaan, om het aantal verschillende diersoorten te kunnen vaststellen. Op basis van deze data kan er geen bewijs gevonden worden voor een negatief effect van de radioactieve neerslag op de zoogdierenpopulatie.
Hoewel de aantallen wapiti's en wilde zwijnen in Rusland sinds jaren 1990 in ijltempo afnemen, doet de populatie rondom de kerncentrale het uitstekend. Ook de populatie wolven doet het opmerkelijk beter: deze is zeven keer groter dan in natuurgebieden in de omgeving.
Mensen hebben grotere impact dan radioactiviteit
'Dit illustreert de veerkracht van wildpopulaties wanneer ze bevrijd zijn van de druk van een menselijke leefomgeving'
Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth die de studie leidde, zegt dat de kans reëel is dat het aantal wilde dieren in Tsjernobyl nu veel hoger is dan voor het ongeluk. "Dat betekent niet dat straling goed is voor wilde dieren", benadrukt hij. "Het betekent alleen dat de effecten van menselijke bewoning, inclusief jacht, landbouw en bosbeheer, veel erger zijn", aldus de wetenschapper.
Jim Beasley van de Universiteit van Georgia, die eveneens bij de studie betrokken was, is tevreden met de resultaten: "Deze unieke gegevens over een grote variatie aan gezonde diersoorten binnen slechts enkele kilometers van een grote nucleaire ramp, illustreren de veerkracht van wildpopulaties wanneer ze bevrijd zijn van de druk van een menselijke leefomgeving."
De professoren wijzen er wel op dat de studie niet heeft gekeken naar de negatieve impact van straling op individuele dieren.
Deze video uit 2014 toont hoe de omgeving van Tsjernobyl werd overwoekerd door de natuur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Japanner vangt angstaanjagende vis bij Fukushima
Een grote vangst kan je de vis van Japanner Hirasaka Hiroshi wel noemen. De man haalde een angstaanjagend exemplaar boven niet zo heel ver van de plaats van de nucleaire Fukushima-ramp. De vangst doet vragen rijzen over de impact van de ramp op het milieu. -
Grote lichtgevende haaien ontdekt in de zee bij Nieuw-Zeeland, dankzij Belgische onderzoekers
Onderzoekers hebben drie soorten lichtgevende haaien ontdekt in de diepe zee bij Nieuw-Zeeland. Het gaat om de valse doornhaai, de duivelslantaarnhaai en de zuidelijke lantaarnhaai. Die soorten waren op zich wel al bekend, maar dat ze licht konden geven in het donker, dát was nog niet geweten. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
-
2
Kat Larry viert 10-jarig jubileum als officiële muizenjager van Downing Street 10
Hij heeft drie Britse premiers gediend en houdt de ambtswoning op Downing Street 10 al tien jaar vrij van muizen en ander ongedierte. En dus viert Kat Larry nu zijn tienjarig jubileum als Chief Mouser, officiële muizenjager. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
11
Stafford beet Elisa (29) dood, haar vriend nu aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag
Anderhalf jaar na het overlijden van een zwangere Française (29) die in een bos stierf als gevolg van beten van haar eigen hond, is vandaag haar partner aangeklaagd wegens onvrijwillige doodslag. Dat heeft het parket van Soissons bekendgemaakt. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt.