Muskusrat terug van weggeweest
Na jaren van zo goed als uitgeroeid te zijn geweest, is de muskusrat terug in Vlaanderen. Vooral in de grensstreek met Nederland is opnieuw sprake van grote aantallen.
De muskusrat is een exoot en wordt bestreden. De dieren veroorzaken schade aan oevers en dijken en zijn hinderlijk voor de natuur en de landbouwsector.
Door bestrijding was de verspreiding van de muskusrat in Vlaanderen al jaren onder controle. Maar nu is het knaagdier dus terug. "De voorbije twee jaar zijn er opnieuw meer meldingen, en is er opnieuw sprake van grote aantallen", aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "We kunnen wel nog niet spreken van een plaag, wel van meer vangsten".
Grensstreek met Nederland
Vooral in de grensstreek met Nederland steekt de muskusrat opnieuw de kop op. Dat is bijvoorbeeld het geval in de grensgemeente Sint-Laureins in Oost-Vlaanderen, waar de bulk van de gevangsten gebeurt door de VMM. Vorig jaar werden er 676 muskusratten gevangen.
De VMM moet altijd extra inspanningen doen in grensregio's. In Zeeuws-Vlaanderen in Nederland, dat grenst aan ons land, dreigt de muskusrat immers opnieuw een plaag te worden, zo berichtte deze week de Nederlandse krant PZC (Provinvciale Zeeuwse Courant).
LEES OOK.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
-
Infraroodcamera legt unieke beelden vast van albinopanda
In een natuurreservaat in het zuidwesten van China is een volledig witte panda opgedoken op camerabeelden. Het zou de enige ter wereld zijn. Het dier heeft een witte vacht en rode ogen; de kenmerkende zwarte stippen ontbreken dus. Dat doet wetenschappers vermoeden dat het om een albinopanda gaat. -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
-
KIJK. John (60) krijgt meer dan 250 bijensteken, maar kan het nog navertellen
-
Mijnenergie
Kunnen micro-omvormers de opbrengst van je zonnepanelen verhogen? En wat is de meerprijs?
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. Een oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging. -
Opnieuw vallen orka’s zeilboten aan, voor de derde keer zinkt een boot: “Wraakzuchtig gedrag van één orka verspreidt zich”
Opnieuw hebben orka’s zeiljachten aangevallen in de straat van Gibraltar, de toegangspoort van de Middellandse Zee. Eén zeiljacht is zelfs volledig gezonken, het is de derde keer sinds 2020 dat de beruchte groep ‘killer whales’ daarin slaagt. Onderzoekers kijken in dezelfde richting: het is begonnen met één wraakzuchtige orka, die intussen de naam Gladis heeft gekregen. En nu kopieert een hele groep haar. -
PREMIUM
Muggen zijn in hun nopjes met dit weer: muggenexpert verklapt dé manier om deze ongewenste bezoekers weg te houden