Moslimgemeenschap dagvaardt Vlaamse regering
OfferfeestDrie weken voor het Offerfeest stelt de moslimgemeenschap in ons land een kortgedingprocedure in tegen de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden. Dat laat de Coördinatieraad van Islamitische Instellingen van België (CIB) vandaag weten.
De moslimgemeenschap meent dat het verbod een onrechtmatige inbreuk vormt op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. "De beslissing om met onmiddellijke ingang van 2015 het ritueel slachten te verbieden op tijdelijke slachtvloeren, is een directe aanslag op het belangrijkste religieuze feest van een aanzienlijk deel van de Vlaamse bevolking", luidt het.
Minister Weyts steunt zijn verbod op Europese regelgeving. Maar volgens de moslimgemeenschap laat die verordening ruimte voor uitzonderingen en wordt er zelfs expliciet in onderstreept dat de toepassing moet gebeuren met respect voor de "religieuze riten en culturele tradities".
De moslimgemeenschap dreigde al langer met juridische stappen tegen het verbod en stuurde, naar eigen zeggen, begin augustus een brief naar de minister met juridische bezwaren tegen zijn beslissing én met de vraag om in onderling overleg naar een oplossing te zoeken. "Vandaag - nog maar drie weken voor het Offerfeest -, ziet de moslimgemeenschap geen andere uitweg meer dan een gerechtelijke procedure op te starten. Het is met tegenzin dat deze procedure wordt ingeleid", zegt de CIB.
Publieke opinie
'In dit debat moeten we het ook hebben over de jacht, over kippen die opgehokt zitten en over koeien en varkens'
"In zijn beslissing om tijdelijke slachtvloeren te verbieden, heeft de minister zich minder laten leiden door strikte wetgeving, dan wel door een deel van de publieke opinie die onverdoofd slachten als problematisch beschouwt. Als moslimgemeenschap willen we zeker het debat over nodeloos dierenleed aangaan. Maar dan wel graag in een breed kader en met correcte argumenten. In zo'n debat moeten we het dan ook hebben over de jacht, over kippen die opgehokt zitten en over koeien en varkens die een leven hebben geen dier waardig. Ja, in zo'n breed debat kan en moet ook de manier waarop het ritueel slachten wordt georganiseerd aan de orde zijn, maar niet als alleenstaande maatregel, die één geloofsgemeenschap viseert", zegt het CIB.
Ook geen tijdelijke slachtvloeren in Brussel
De Stad Brussel zal tijdens het Offerfeest van 24 september geen tijdelijke slachtvloer organiseren. Dat stelt een medewerker van schepen van Openbare Reinheid Karine Lalieux. De beslissing kwam er nadat de raadgevende raad van moskeeën van de stad Brussel CCMB, de historische partner van de stad voor de tijdelijke slachtvloeren in de stad, het schepencollege had laten weten dat het niet zou deelnemen aan de organisatie van het Offerfeest 2015. De raad heeft zijn volgelingen ook opgeroepen om dit jaar geen offer te brengen.
"Gezien het afhaken van onze historische partner op drie weken van het evenement en in respect voor de aanbeveling van de raad heeft het schepencollege beslist om dit jaar geen tijdelijke slachtvloer in te richten", kondigt Romain De Reusme, raadgever van de schepen inzake Openbare Reinheid, aan.
De stad organiseerde sinds 10 jaar de tijdelijke slachtvloer, terwijl de uitbating in handen was van de CCMB. Maar de CCMB liet weten dit jaar niet te willen meewerken aan het evenement en riep haar aanhangers aan om dit jaar geen offer te brengen. De stad respecteert de aanbevelingen van de raad, aldus de raadgever van de schepen.
Eerder deze week kondigde de Raad van Theologen aan de moslims vrij te laten om te beslissen of ze dit jaar een schaap slachten of niet tijdens het Offerfeest. De Raad reageerde daarmee op de hele heisa rond het verbod op onverdoofd slachten. Die was ontstaan na de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren te verbieden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OFFERFEEST
Moslims zijn dit jaar niet verplicht schaap te slachten
Dat moslims van de Raad van Theologen dit jaar tijdens het Offerfeest geen schaap moeten slachten, is volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts "een goede zaak voor het dierenwelzijn". De N-VA-minister is echter minder opgezet met de juridische dreigementen en het verwijt dat er te weinig tijd zou zijn voor de praktische organisatie van het Offerfeest. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
-
7
Familie vindt verdwaalde ‘puppy’ langs kant van weg, maar beseft dan dat het geen gewoon huisdier is
Een familie uit de Amerikaanse staat Massachusetts dacht dat ze een verdwaalde puppy had aangetroffen op straat en nam het schattige diertje mee naar huis. Maar na het inwinnen van advies bij enkele experts bleek het niet om een hond te gaan, maar wel om een coyote. -
Onverdoofd slachten
Sp.a: "Weyts is hypocriet"
"Ben Weyts is de minister van dierenleed toegebracht door moslims." Dat zegt sp.a nadat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gisteren de steun van sp.a en Groen heeft afgewezen voor een algemeen verbod op onverdoofd slachten. Volgens de partij polariseert de minister doelbewust. -
Streamz
Kippenvel verzekerd: dit zijn de meest huiveringwekkende true crime-docureeksen
True crime is de laatste jaren een belangrijk deel geworden van het aanbod van de streamingdiensten. Eén ding mag alvast duidelijk zijn: niet alleen in het buitenland worden er ernstige misdrijven gepleegd. Op woensdag 18 mei schoot Streamz ‘True Crime Belgium: Schellebellemoord: De zaak Prosper Van der Borght’ op ons af. Het ideale moment om enkele spannende docureeksen binnen dit genre in onze Kijkgids te bundelen. Passeren de revue: een meesteroplichter, een wereldberoemde moordzaak, een gewetenloze seriemoordenaar en een vreselijk familiedrama. -
Video
Weyts ontkent capaciteitstekort bij offerfeest
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verwacht weinig of geen capaciteitsproblemen voor het slachten van schapen bij het offerfeest op 23 september. Zowat alle andere partijen plaatsen vraagtekens bij de gemoedsrust van de minister, bleek woensdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement, die uitzonderlijk vergaderde tijdens het zomerreces.