Een kat relaxt in een zetel. Moeten we hen voortaan binnen houden?
Volledig scherm
PREMIUM
Een kat relaxt in een zetel. Moeten we hen voortaan binnen houden? © thinkstock

Miljoenen prooien per jaar, maar kat richt toch geen ecologische ravage aan

De huiskat is een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld, schrijven Nederlandse onderzoekers en bovendien, zeggen ze, is het illegaal om ze naar buiten te laten gaan. Een kwart van de Vlaamse huishoudens heeft er eentje rondlopen. Hoeveel slachtoffers maken ze in Vlaanderen, en zijn we medeplichtig aan een ecologische ravage? We vroegen het aan moraalwetenschapper Rutger Lazou, auteur van het pas verschenen boek ‘De toekomst van de kat’.

62 reacties

 • Ivo Janssens

  1 jaar geleden
  Als een kat een vogel vangt is dat ofwel een oude/zieke vogel ofwel een jong beestje dat door zijn broer/zus uit het nest is geduwd, sterven hadden ze allemaal zonder kat ook gedaan. Maar zonder katten gaat de populatie van muizen en ratten nogal exploderen met vergif van onze kant tot gevolg, en vergif maakt geen onderscheid tussen jong en oud.
 • Rik Cobbaert

  2 jaar geleden
  Alle geluk dat de vossen en wolven enkel niet beschermde diersoorten doden ,anders moeten we deze ook allemaal binnen houden,en dat zijn er heel wat.
 • Klaus Jozef Kalergi

  2 jaar geleden
  Achter die schattige en manipulatieve facade huist een hyperatletische perfect geëvolueerde jager die dood en verminkt voor het plezier. Dat is natuurlijke selectie en hoe mooi en sereen sommige bomenknuffelaars de natuur ook mogen vinden, de realiteit is een totaal ander verhaal. De wreedheid van de natuur is hét bewijs dat er geen God is en indien die er wel is, is hij een sadist buiten categorie. Dat terzijde, mijn katten blijven binnen mijn domein. Voor hun eigen veiligheid.
 • Kathy De Milliano

  2 jaar geleden
  De mens is met alle insecticiden die ze gebruiken op de velden, in de tuinen, etc, de grootste moordenaar. Geen insecten meer die op de voorruit kleven na een auto-rit toch? Vroeger ging de voorruit na 1 rit vol. Geen insecten = geen vogels, etc. Dat ze eerst eens in eigen boezem kijken. Of zit er weer een nieuwe tax aan te komen? Ze moeten toch wát uitvinden daarvoor...
 • Dirk Caers

  2 jaar geleden
  De huiskat werd al eeuwen geleden geïntroduceerd op dit continent. Als de kat de oorzaak was van de daling van het vogelbestand, dan zouden alle vogels al in de middeleeuwen verdwenen moeten zijn.

Wetenschap & Planeet