Met deze tips loods je jouw huisdier veilig de koude winter door
Met temperaturen die flink onder nul liggen en een dik pak sneeuw op de grond, halen we onze muts, handschoenen en sjaal tevoorschijn en pakken we ons extra warm in. Maar welke speciale maatregelen neem je eigenlijk voor je huisdier? Kan je gewoon gaan wandelen met de hond, of moet hij ook een jasje aan? En hoe zit het met katten en konijnen?
Delen per e-mail
“De een zegt dat zijn hond bestand is tegen het koude weer, de ander trekt het beestje een dikke jas aan. Die meningen zijn net zo verschillend als de baasjes zelf”, zegt Dik Nagtegaal van de Nederlandse Dierenbescherming. Toch heeft Nagtegaal wel degelijk advies om je huisdier zo veilig en comfortabel mogelijk de winter door te loodsen. De beste tips op een rij.
Volgens Nagtegaal kun je met deze temperaturen prima naar buiten om je hond uit te laten. “De meeste honden hebben een dikke vacht, maar mocht dat niet het geval zijn kun je ze een jasje aantrekken”, legt hij uit. “Onderkoeld raken ze niet snel, want een hond geeft het heel duidelijk aan als hij geen zin meer heeft om buiten te zijn. Het kan nu geen kwaad om daar wat alerter op te zijn. Wanneer een hond toch gaat rillen tijdens een wandeling, is het verstandig het rondje in te korten en naar huis te gaan. Je hoeft thuis echter niets bijzonders te doen om hem op te warmen; een hond krijgt het net als wij ook warm van inspanning.”
Vaseline
Omdat het bijzonder glad is op straat, wordt er flink gestrooid. Daarom is het verstandig om de voetzolen van je hond in de gaten te houden. “Zout kan heel gemeen bijten in kleine wondjes en gaan ontsteken. Tip: smeer ze even in met vaseline voor je naar buiten gaat. Zo bescherm je de voetzolen.”
En hoe leuk je viervoeter het ook vindt om sneeuwballen te happen, het is verstandig om daar mee op te passen. “Vaak zit er vuil of zout in de sneeuw, dat is slecht voor de maag. Af en toe wat sneeuw gooien kan geen kwaad, maar een gewone (speel)bal vervangen door sneeuwballen is niet slim.”
Katten en konijnen
Waar de meeste honden dol zijn op de sneeuw, blijven katten liever warm binnen. “Ze kunnen tegen de kou, maar de meeste katten draaien zich al om als ze maar een klein briesje van de gure oostenwind voelen”, vertelt Nagtegaal. “Als ze toch naar buiten gaan, is het heel belangrijk dat ze altijd naar binnen kunnen. Daarbij is het van belang dat het kattenluikje sneeuwvrij is en naar behoren werkt.”
Katten die graag buiten rondscharrelen, zoeken met dit winterse weer schuilplekjes op. Check dus altijd of de kat van je buren niet verstopt zit in de schuur of het tuinhuis en klop altijd even op je motorkap voor vertrek.
In tegenstelling tot katten en honden, leven konijnen meestal in de tuin. Een konijn dat al de hele winter buiten zit, moet je dan ook niet binnenhalen. “De temperatuurovergang van buiten naar binnen is te groot voor een konijn. De wintervacht is extra dik en kan erg goed tegen de kou. Het kan echter geen kwaad om het dier beschutting te bieden wanneer het hard waait. Denk hierbij aan extra hooi in het hok, een doek over de openingen en desnoods een nachtje in een onverwarmde schuur. Én heel belangrijk: zorg dat je knaagdier altijd voldoende vers drinkwater heeft.”
Een pindaslinger voor de vogels
Voor tuinvogels komt een pindaslinger en/of een potje pindakaas goed van pas. “Dat is extra welkom nu de voedingsbronnen van vogels ondergesneeuwd zijn. En ook vogels komen nu moeilijk aan vers drinkwater, dus het kan geen kwaad water buiten te zetten dat niet bevroren is.”
Maak je vooral geen zorgen als je tijdens een wandeling paarden en schapen in de besneeuwde wei ziet staan, benadrukt Nagtegaal. Deze dieren ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een psycholoog en singles vertellen waarom een huisdier het ideale knuffelcontact is: “Wat mijn honden voor mij betekenen? Bijna alles”
Het voorbije jaar voelde dat lege huis voor veel alleenstaanden als een beproeving. Een mogelijke redding? Een huisdier. “Dat brengt leven in huis, stilt de huidhonger en verlaagt het stressniveau”, weet psychologe Els Schaerlaeken. Drie Vlaamse singles bevestigen en spreken uit ervaring. “Ik vind het leuk om thuis te komen en te weten dat er iemand op mij wacht.” -
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden. -
3
Zeldzaam: twee jaguarwelpjes geboren in Argentinië uit gevangen mama en wilde papa
In Argentinië heeft een ongewoon liefdesverhaal een mooi gevolg gekregen: ziehier twee koddige, zeldzame jaguarwelpjes, geboren uit een moeder die heel haar leven in gevangenschap heeft doorgebracht en een vader die in het wild leeft. -
-
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
Binnenland25
Rottweilers bijten bijna honderd dieren dood in dorpje op taalgrens
Op de Oudenaardsesteenweg in Hérinnes, deelgemeente van Pecq (Henegouwen), een dorpje dat grenst aan West-Vlaanderen, zijn bijna honderd dieren doodgebeten door twee ontsnapte Rottweilers. Onder meer twee schapen en 85 kippen, eenden en ganzen overleefden de aanval niet. -
6
Eerste bedreigde diersoort succesvol gekloond in VS
Het Amerikaanse bedrijf Revive & Restore heeft met succes de eerste gekloonde zwartvoetbunzing ter wereld gebracht. Het is de eerste keer dat de kloontechnologie wordt gebruikt om een bedreigde diersoort te redden. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.