Meeste dolfijnen zijn ‘rechtshandig’
Dolfijnen hebben, net zoals mensen, een dominante rechterkant. Dat blijkt uit recent onderzoek dat gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Royal Society Open Science.
Ongeveer 90 procent van de mensen zijn rechtshandig. En we zijn overigens niet de enigen die een dominante rechterkant hebben: gorilla’s zijn meestal rechtshandig en zelfs katten hebben een voorkeur voor één dominante kant. Zo’n voorkeur wordt door wetenschappers ‘lateraal gedrag’ genoemd.
Uit recent onderzoek blijkt dat dolfijnen - tuimelaars in het bijzonder –een nog sterkere voorkeur hebben voor hun rechterzijde dan mensen.
Dezelfde bochten
Voordat die conclusie getrokken werd, bestudeerden enkele wetenschappers een groep tuimelaars in de Bahama’s terwijl ze met behulp van echolocatie naar prooien zochten op de zeebodem. Daarbij maken de dieren scherpe bochten vlak voordat ze hun bek in het zand duwen om hun maaltijd te grijpen. Het was de kapitein van het onderzoeksschip die voor het eerst opmerkte dat de dolfijnen daarbij altijd in dezelfde richting leken te draaien.
“Ik merkte het eerst niet op, maar na een tijdje observeren zag ik het ook. Ik dacht dat het een geweldig onderwerp voor onderzoek zou zijn,” aldus Jennifer Kaplan die deel uitmaakt van de onderzoeksgroep.
In totaal werden er tussen 2012 en 2018 maar liefst 709 gemaakte bochten bestudeerd en 99 procent van die bochten draaiden naar links. Nog belangrijker: op die manier hielden de dolfijnen hun rechteroog op de zeebodem gericht. Slechts vier van de 709 bestudeerde bochten draaiden naar rechts, en alle vier die bochten werden gemaakt door dezelfde ‘linkshandige’ dolfijn met een vreemd gevormde rechtervin.
Hersenfunctie
Mogelijke redenen voor het gedrag werden voorlopig niet onderzocht, maar de onderzoekers introduceerden alvast enkele hypotheses. Zo stellen ze in hun studie dat de overweldigende dominantie van de rechterzijde verband moet houden met de hersenfunctie van dolfijnen.
Zo bevinden de fonische lippen – waarmee dolfijnen hun klikgeluiden maken – zich aan de rechterkant. “En ze moeten naar beneden gericht worden voor echolocatie”, aldus Kaplan. En net zoals mensen taal verwerken in de linkerhersenhelft, gebruiken dolfijnen wellicht ook de linkerkant van hun hersenen om de sensorische informatie van hun rechteroog te verwerken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Jong dolfijntje sterft “tijdens show” in Bulgaars dolfinarium
Het dolfinarium in de Bulgaarse stad Varna ligt onder vuur na de dood van een babydolfijn. Het dier zou volgens getuigen eerder deze maand gestorven zijn tijdens een liveshow, voor de ogen van de bezoekers. Het kleintje werd amper negen dagen oud. -
PREMIUM
Muggen zijn in hun nopjes met dit weer: muggenexpert verklapt dé manier om deze ongewenste bezoekers weg te houden
Velen zullen klagen over het weer deze maand, maar voor de muggen verloopt mei ideaal: warm en vochtig. En dat zou wel eens voor een explosie in hun aantal kunnen zorgen. Maar waarom is dit het perfecte weerbeeld voor dit insect? Wanneer mogen we ons aan grote zwermen muggen verwachten? Hoe hou je ze het best buiten? En wat als ze toch naar binnen zijn geglipt? Sander Koenraadt van de Wageningen Universiteit weet raad. -
-
Zeldzame ‘regenboogzeeslak’ gevonden
-
dieren
Japan opnieuw gestart met jaarlijkse dolfijnenjacht
Japan is begonnen met de omstreden jaarlijkse dolfijnenjacht bij de kustplaats Taiji, meldt de BBC. De dieren worden in een baai gedreven, waarna ze met messen worden gedood voor hun vlees. De jacht op de dolfijnen wordt al lang internationaal veroordeeld. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerWalter Van Criekinge