Getty/RV
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty/RV

Massaal uitsterven dieren en planten zorgt ook voor problemen bij ons: “Als soorten één voor één verdwijnen, ontregelt dat alles”

Zelfs als de aarde maar anderhalve graad opwarmt, dreigt tot 14 procent van alle dier- en plantensoorten te verdwijnen. Die weinig opbeurende conclusie schoof het VN-klimaatpanel begin deze week onder onze neus. Dat is niet alleen een ferme tegenvaller voor de dieren zelf, maar het kan ook ons behoorlijk in de problemen brengen, zegt klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain). “Als insecten verdwijnen, heeft dat een impact op de bestuiving en dus op de voedselvoorziening.”

11 reacties

 • Veronica Voorhelst

  3 maanden geleden
  Niet de opwarming van de Aarde, maar het steeds kleiner wordende areaal van de dieren veroorzaakt de uitsterfgolf. De dieren hebben geen plaats meer om te leven en voedsel te zoeken.
 • emiel wouters

  5 maanden geleden
  Wat dat die dieren elkaar toch allemaal aandoen. Zouden ze dit van ons geleerd hebben. Of zijn wij dit die dit doen? Zoiets doen wij mensen toch niet he. Of toch als ge Oekraïne ziet. Wat daar allemaal gebeurd, dat doen de dieren nier, dat doen de beesten. rusland.
 • van leeuwen leroy

  5 maanden geleden
  Lol bart dat is kort door de bocht...ja de zon gaat ons opslokken maar dat duurt nog miljoenen jaren als we doorgaan hebben over 50/100 jaar niks meer..mss beter peinzen voor te tikken. 🤣
 • Bart Dekort

  5 maanden geleden
  Vermits al die rationele redenen om te downsizen totaal niet aanslaan, kunnen we maar beter gewoon verderdoen. Europa met zware kosten opzadelen om te vergroenen, en in Azië rustig laten vervuilen maakt ons kwetsbaar. En de zon gaat sowieso doven, en ons opslorpen. Wereldbevolking drastisch laten dalen is uiterst positief voor het milieu, maar welke politieker wil dat verkondigen? BV : 11 kinderen op de wereld zetten in een onherbergzaam gebied en dan zagen en klagen dat ze sterven vd honger.
 • Kelly Verlinden

  5 maanden geleden
  Conflicten, oorlog om grondstoffen, op een dag een oorlog om toegang tot zuiver drinkwater tot er niets meer overblijft om voor te vechten. Misschien zullen we dan alles delen in plaats van alles op te eisen. Er is genoeg in de wereld, maar we verspillen liever alles en niemand heeft een toekomstvisie tenzij het gestoeld is op egoïsme.

Wetenschap & Planeet