Lentetemperaturen halen amfibieën uit winterslaap: trek naar voortplantingspoelen begonnen
Padden, kikkers en salamanders zijn zaterdagavond aan de trek naar hun voortplantingspoelen begonnen. De lentetemperaturen van dit weekend hebben de amfibieën wakker geschud, zegt Natuurpunt. De organisatie roept automobilisten op om extra voorzichtig te zijn.
Delen per e-mail
Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtstapel of ingegraven in een ondergrondse holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op zoek naar een voortplantingspoel, waar ze een partner zoeken, paren en eitjes afzetten. “Door het dichte Vlaamse wegennet moeten veel amfibieën tijdens die voorjaarstrek een weg oversteken”, zegt Natuurpunt. “Vaak eindigt zo’n tocht in een platte dood.”
Daarom coördineert Natuurpunt elk jaar paddenoverzetacties in heel Vlaanderen. Langs de trekroutes plaatst de organisatie schermen die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden, waarna vrijwilligers de dieren dagelijks veilig overzetten naar de andere kant van de weg of de rand van een poel.
Coronamaatregelen
“Door de beperkende coronamaatregelen is het dit jaar niet mogelijk om in groep paddenschermen op te zetten of padden te rapen”, zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Maar de coördinatoren van de lokale overzetacties slagen er op de meeste plaatsen wel in om voldoende mensen te mobiliseren. Met een beetje flexibiliteit en een goede planning staan ook dit jaar weer duizenden mensen klaar om trekkende amfibieën veilig de weg over te helpen.”
Vorig jaar hielp Natuurpunt bij overzetacties in 130 steden en gemeenten 149.666 amfibieën bij hun trek. Het ging vooral om gewone padden (71 procent), bruine kikkers (15 procent) en alpenwatersalamanders (5 procent), maar ook om zeldzame soorten zoals de rugstreeppad, de heikikker, de kamsalamander en de vuursalamander.
Natuurpunt-vrijwilligers vonden echter ook 8.352 ‘verkeersslachtoffers’ en dat is volgens de organisatie zelfs maar “het topje van de ijsberg”. Daarom roept Natuurpunt automobilisten op om aandachtig te zijn voor overstekende amfibieën, en de snelheid te minderen tot 30 kilometer per uur op plaatsen waar verkeersborden waarschuwen voor de amfibieëntrek. “De voorjaarstrek van amfibieën speelt zich vooral af vanaf het schemerduister en stopt rond middernacht. Ideale treknachten zijn nachten met avondtemperaturen van minimaal 8 graden en een hoge luchtvochtigheid”, aldus Natuurpunt.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
Zoveel verdient een advocaat
-
-
Variant van vogelgriepvirus voor het eerst overgesprongen op mensen in Rusland
Een variant van het vogelgriepvirus heeft in Rusland voor het eerst ook mensen besmet. Rusland zegt dat het de Wereldgezondheidsorgasanitie (WHO) op de hoogte heeft gebracht van de "belangrijke ontdekking". Het H5N8-virus werd vastgesteld bij zeven mensen in een pluimveeverwerkend bedrijf in het zuiden van Rusland, waar in december vorig jaar al dieren werden getroffen door een uitbraak. -
Bijna 50 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland
Bijna vijftig grienden zijn op een afgelegen strand in het noorden van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland aangespoeld. Dat melden de Nieuw-Zeelandse media op basis van meldingen van de ngo Project Jonah en natuurbeschermingsorganisatie Department of Conservation (DOC). -
4
Tijger bijt verzorger dood in Oekraïense zoo
In het noorden van Oekraïne is een medewerker van een dierentuin aangevallen en gedood door een tijger. -
5
Duizenden schildpadden gered uit vrieskou Texas
Het winterweer in de Amerikaanse staat Texas heeft niet alleen de menselijke inwoners overvallen, maar ook duizenden schildpadden. De dieren zijn niet gewend aan de lage temperaturen en komen massaal aan land op het eiland South Padre. Vrijwilligers komen in actie om de dieren te redden.
0 reacties