KIJK. Zeldzame zeehond uit de Noordpool geboren op Nederlands strand, dat direct dagen wordt afgesloten
Op het strand van het Nederlandse Vlieland is maandag een klapmutsjong geboren, dat is een zeldzame zeehondensoort die normaal gesproken vooral rond de Noordpool en Groenland voorkomt. Een deel van het strand aan de westkant van het eiland is afgesloten door de politie en het leger om de dieren rust te geven.
Bioloog Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen legt bij het ‘Algemeen Dagblad’ uit dat de geboorte uniek is. “De afgelopen tien jaar hebben we al wel drie verzwakte klapmutsen in Nederland opgevangen. Bijzonder nu is dat een gezonde zwangere klapmuts hier is aangekomen en bevallen. Dat is voor zover wij weten nog nooit eerder gebeurd in Nederland. Mogelijk is dit zelfs de eerste geboorte in Europa.”
25 kilo op 4 dagen tijd
Voorlopig lijkt alles goed te gaan met moeder en kind. Opvang hoopt het zeehondencentrum nu vooral te vermijden. Daarom hebben de politie en het leger een deel van het strand zeker vier dagen afgesloten.
De zoogtijd van de klapmuts duurt vier dagen, een van de kortste van alle zeehondensoorten. “Klapmutsen zijn voor zeehonden recordhouders in kortste moederzorg”, aldus Van Dijk nog bij ‘NOS’. “In die vier dagen eet de moeder zelf niets, alle zorg gaat naar de pup. De pups komen in die vier dagen gemiddeld zo’n 25 kilo aan.”
Normaal vasten en ijs likken
Na de zoogtijd laat de moeder het jong met rust en vertrekt ze. Voor de achtergelaten pup volgt een periode van vasten, waarbij het kleine beestje af en toe wat vocht binnenkrijgt via het ijs waar het normaliter op ligt. Daarna ga het dier op jacht in de open wateren van de poolstreek.
In de poolstreek ligt een pup soms wekenlang alleen op het ijs, zichzelf voedend door van het ijs te likken, aldus Van Dijk. “Op een gegeven moment krijgen ze dan zo’n honger dat het instinct activeert en ze uit zichzelf het water in gaan om te jagen.” Deze omstandigheden ontbreken natuurlijk in onze contreien. “Daarom vragen we aan strandgangers om de klapmutsen met rust te laten. Het jong lijkt alleen wat te slapen, maar er vinden allerlei cruciale processen plaats die niet verstoord mogen worden.”
Wat als het mis gaat?
Momenteel hebben de twee klapmutsen op het strand van Vlieland op het eerste zicht geen extra zorg nodig. Maar hoe gaat het over een paar dagen met de pup? Van Dijk benadrukt bij NOS dat er alleen wordt ingegrepen als het echt niet anders kan. “Als de pup in de problemen komt, vangen we het dier uiteraard op. We hebben ervaring met klapmutsen. Waar we ook aan denken is, als het wel goed gaat met de pup maar hij heeft een zetje nodig in de goede richting, om het dier te vangen en zelf wat verder op de Noordzee uit te zetten.”
Trainingsterrein
De zeehonden liggen in de buurt van een trainingsterrein van de Nederlandse Luchtmacht en de politie, de Vliehors Range. De politie en de Luchtmacht willen het leven van de klapmutsen niet verstoren, meldt Defensie. Ze gaan wel door met trainen, maar houden rekening met de zeezoogdieren.
Op de rode lijst
De klapmuts staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten van natuurorganisatie IUCN (The International Union for Conservation of Nature). De soort staat aangemerkt als “kwetsbaar”.
Lees ook:
KIJK OOK. Onlangs werden er bij ons enkele geredde zeehondjes opnieuw vrijgelaten in het wild
KIJK OOK. Opvallende beelden van januari, toen een zeehond werd gespot aan het Antwerpse MAS
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Liefst 2,9 ton zwerfvuil opgeruimd van onze stranden: “Jammer genoeg blijft zo'n opruimactie nodig, ook voor onze zeehondjes”
-
Beer die loper (26) in Italië doodde mag voorlopig niet worden afgemaakt
De beer die vermoedelijk vorige maand in een bos in de Italiaanse Alpen een jonge hardloper doodde, mag niet worden afgemaakt. De provinciale regering wil dat, maar een rechtbank heeft de opdracht daartoe opnieuw opgeschort, na bezwaren van dierenrechtenactivisten. -
PREMIUM
Trekt jouw hond hard aan de leiband? Hondencoach geeft advies: “Als je het goed aanpakt, hoef je niet streng te zijn of te roepen”
Rustig wandelen met de hond is niet voor alle hondenbaasjes even evident. Sommige honden hebben immers de neiging om continu hard aan de leiband te trekken. Hoe je dat kan aanpakken, vertelt hondencoach Laura Lefebvre (30), die het boek “Beter communiceren met jouw hond” heeft geschreven. “Als een hond trekt aan de leiband, ligt dat vaak aan een verkeerde communicatie van de eigenaar.” -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
KIJK. Natuurdocumentairemaker getuigt na derde berenaanval: “Hij heeft me gescalpeerd”
De Duitser Andreas Kieling (63) maakt al meer dan 30 jaar natuurdocumentaires en kent de wereld van de fauna en flora door en door. Toch liep het onlangs mis. Tijdens een opnamemoment werd Kieling verrast door een berenaanval. Hij houdt heel wat verwondingen aan de aanval over, maar na enkele stevige chirurgische ingrepen kan Kieling het verhaal zelf nog navertellen. “Misschien was het een beer met jongen. Of er lag een kadaver in het bos dat de beer wou verdedigen”, laat Kieling als mogelijke redenen voor de aanval optekenen. Het is de derde keer dat Kieling te maken kreeg met een berenaanval. Toch wil hij de schuld niet bij de beer leggen: “Ik ben de indringer. Ik kwam in zijn leefgebied.” -
Antwerpen
Gespot: zeehond plonst vrolijk in dok aan Antwerpse MAS
Het Bonapartedok aan het MAS in Antwerpen mocht vanmiddag een opmerkelijke badgast verwelkomen. Een zeehond - een fors exemplaar, zowaar - plonste er vrolijk in het water. Toevallige passant Guido kon het tafereel vastleggen. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg