Volledig scherm
© afp

Kersttragedie: ijsbeer sterft door hittegolf en vuurwerk

De laatste ijsbeer in Argentinië is niet meer. 'Winner' bezweek op kerstdag in de zoo van Buenos Aires aan hyperthermie. De beer was nog niet zo lang geleden overgebracht van het Chileense Santiago.

 1. Hoe ‘Jurassic Park’ de bottenbusiness deed exploderen (en waarom dat slecht nieuws is voor wetenschappers)
  PREMIUM

  Hoe ‘Jurassic Park’ de bottenbusi­ness deed exploderen (en waarom dat slecht nieuws is voor wetenschap­pers)

  Stan, de meest volledige Tyrannosaurus rex ooit opgegraven, is verkocht voor 27 miljoen euro. Dat is bijna vier keer zoveel als de 7 miljoen euro die in 1997 werd neergeteld voor zijn soortgenoot Sue. Verklaring voor dat recordbedrag op de fossielenmarkt? “De bottenbusiness is geëxplodeerd, de concurrentie is beenhard door de online verkoop van vaak illegaal opgegraven stukken. Daarnaast vuurde ‘Jurrasic Park’ de fascinatie voor dino’s aan. Het is jammer dat wetenschappers daardoor moeilijker aan onderzoeksmateriaal geraken”, zegt paleontoloog Koen Stein (40).
 2. Jacht op ijsberen neemt alleen maar toe

  Jacht op ijsberen neemt alleen maar toe

  Er lopen nog 20.000 à 25.000 ijsberen rond op onze planeet. Hun aantal neemt jaarlijks af door het versneld smelten van het ijspak in het arctisch gebied. En toch worden er jaarlijks nog 800 à 1.000 exemplaren van dit magnifieke dier omgelegd door jagers, voornamelijk als 'sport'. De Verenigde Staten gaat nu een nieuwe poging doen om daar iets aan te doen. Het land heeft een voorstel tot een wereldwijd handelsverbod op ijsbeerhuiden, -klauwen en -tanden op de agenda van de volgende Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) gezet. Als dat erdoor komt, betekent dat in de praktijk het einde van de jacht op ijsberen. Hoe dringend dat is, bleek de afgelopen weken nog: steeds meer hongerige ijsberen zakken af naar menselijke woongebieden op zoek naar eten en worden dan onder het mom van veiligheid genadeloos afgeknald.

Wetenschap & Planeet