Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur. Er zou een verbod moeten komen op het laten loslopen van katten die als huisdier worden gehouden, stellen onderzoekers van Tilburg University.
Volledig scherm
Loslopende huiskatten zijn desastreus voor de natuur. Er zou een verbod moeten komen op het laten loslopen van katten die als huisdier worden gehouden, stellen onderzoekers van Tilburg University. © thinkstock

“Kat ongecontroleerd buitenlaten is in strijd met EU-regels”

Katten ongecontroleerd naar buiten laten gaan, is illegaal. Dat stellen althans de Nederlandse juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit in de Nederlandse krant Trouw. Ze baseren zich daarbij op Europese regels voor natuurbescherming.

146 reacties

 • Pauline Vandeputte

  2 jaar geleden
  Bende zeveraars! Een kat is een vrij dier, al altijd geweest... ok dat ze strenger zijn dat ze moet gecastreerd of gesteriliseerd worden want katten kweken veel. Maar je katten binnenhouden en het illegaal maken dat naar buiten gaan komaan zouden ze zich niet bezighouden met andere belangrijke zaken. Er zijn meer dieren die vrij rondlopen of rondvliegen die andere dieren opeten he!!!
 • Atilla Samsun

  2 jaar geleden
  Een hond is ook een vrij dier, maar moet toch aangelijnd worden.
 • tine devroye

  2 jaar geleden
  en bij welke overheid mag ik klagen als hier door wegenwerken(vlaams)waterwegen en groen'dienst stad vele gezonde oerinheemse bomen/struiken vernietigd worden??zonder enige goede reden!! geld om bij Europa te klagen heb ik niet hoor! deze planten dood=zeer veel leven dood:insecten, vogels enz..!!
 • Jos Plessers

  2 jaar geleden
  Een kat kweekt als ratten.Maw,hoeveel jonge katten er thuis in t bos rondlopen,ge wilt t niet weten.En dat kweekt er maar op los.Maar voor de rest zit er niks meer.vroeger zaten er konijnen,hazen,patrijzen,fazanten .Nu nog enkel katten en everzwijnen omdat de laatstgenoemde te groot zij voor een kat.Dus,stop met deze invasie van katten
 • tine devroye

  2 jaar geleden
  ik zou gaan voor Redelijkheid: soort 'minderen-beleid: maar max. één kat per huis te houden, want sommigen hebben er echt wel veel! (vijf is toch wel teveel zeker) en wat er nu is mag nog.. tot de dood, maar deze regel nu laten ingaan. Ook veel meer doen voor biodiversiteit: vogelkotjes hangen, zorgen voor meet VOEDSELbronnen: geen planten wegdoen (wilde = super goed!) veel bloemen, bessen, struiken..geen dood gazon.. geen vergif meer laten verkopen!=geen gebruik! belletje aan kat kan ook..
 1. "Dit is zowat de kattenbijbel geworden"
  PREMIUM

  "Dit is zowat de kattenbij­bel geworden"

  Ze heeft al een bestseller op haar naam over kattengedrag en intussen liggen de eerste internationale boekencontracten klaar. Haar nieuwste spruit is echter mogelijk meteen ook haar laatste. Anneleen Bru pende namelijk haar opus magnum neer: de ultieme kattenbijbel. Die kreeg de naam 'I Love Happy Cats Revolutie' en voor niks minder wil de kattengedragstherapeute gaan. "Alles wat ik weet om een kat gelukkig te maken, heb ik neergeschreven."

Wetenschap & Planeet