Tasmaanse duivels in Planckendael.
Volledig scherm
Tasmaanse duivels in Planckendael. © BELGA

Immuunsysteem van ernstig bedreigde Tasmaanse duivels valt nu zelf - met succes - kanker aan

De ernstig bedreigde Tasmaanse duivels worden al meer dan 30 jaar geplaagd door een erg besmettelijke gelaatstumor. Maar nu blijkt dat het immuunsysteem van de dieren zo evolueert dat het zelf de ziekte kan bestrijden. Volgens een internationaal team van wetenschappers uit Australië, het Verenigd Koninkrijk, de VS en Frankrijk, ziet de toekomst van de dieren er plots veel rooskleuriger uit.

 1. Ook vleermuizen houden zich aan de afstandsregel (als ze ziek zijn)

  Ook vleermui­zen houden zich aan de afstandsre­gel (als ze ziek zijn)

  De afstandsregel is één van de basisregels die gelden in de strijd tegen de coronapandemie. Het doel van deze regel is de verspreiding van het virus te dwarsbomen. Een simpele regel waar velen het moeilijk mee hebben, maar bij sommige soorten in het dierenrijk wordt deze techniek automatisch toegepast. Zo blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Behavioral Ecology, dat vampiervleermuizen minder tijd doorbrengen met soortgenoten zodra ze ziek zijn.
 2. Als een hond naar jou loopt tijdens het joggen, wandelen of fietsen, hoe moet je dan reageren?
  PREMIUM

  Als een hond naar jou loopt tijdens het joggen, wandelen of fietsen, hoe moet je dan reageren?

  Wie regelmatig gaat wandelen, lopen of fietsen, kreeg er wellicht al mee te maken. Plots komt een hond naar je toe rennen, springt tegen je aan of loopt al blaffend mee. “Hij doet niets hoor”, klinkt het steevast uit de mond van het baasje. Wie al eens gebeten is, weet wel beter. Maar hoe moet je reageren? Dit zijn de vier zaken die je volgens dierengedragstherapeut Dany Grosemans moet doen.
 3. Coronacrisis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?
  Sparen

  Coronacri­sis dwong ons tot digitaal bankieren. Was uw bank er klaar voor?

  Het voorbije jaar heeft de manier waarop we bankzaken uitvoeren serieus veranderd. We bankieren massaal digitaal, sparen meer dan ooit en ook jongeren wagen zich nu vaker aan beleggingsfondsen. Ook de banken zelf moesten zich pijlsnel aan de nieuwe realiteit aanpassen. Hoe bracht uw huisbank het er vanaf? Heeft ze u in positieve zin verbaasd of was u eerder ontgoocheld? Laat het ons weten via deze korte online enquête.
 1. Presentator krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona
  Play

  Presenta­tor krijgt het moeilijk bij vernemen dood Maradona

 2. Tientonner van Amazon probeert bestelwagen van de weg te rammen
  Play

  Tientonner van Amazon probeert bestelwa­gen van de weg te rammen

Wetenschap & Planeet