Hyperactieve kreeftjes, roekeloze vissen: waterleven totaal van slag door antidepressiva en angstremmers
Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica in onze waterlopen zorgen voor hyperactieve kreeftjes en roekeloze vissen. Dat blijkt uit een grote studie uit Nederland. In België is de situatie niet anders. “Eén op de tien Belgen slikt zulke medicijnen, en die stoffen komen terecht in onze waterlopen”, aldus Dirk Halet van het Vlaams Kenniscentrum voor Water (Vlakwa) bij Radio 1. Met alle bizarre gevolgen van dien.
Angstremmers, antidepressiva, een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis; het wordt allemaal teruggevonden in rivieren, sloten en kanalen. De stoffen komen zo vaak voor in het oppervlaktewater in Nederland, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten, zo blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht (UM) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de war
Drie jaar geleden concludeerde de Nederlandse evenknie van gezondheidsinstituut Sciensano al dat pijnstillers, antibiotica en bloeddrukverlagers het waterleven verstoren. Nu hebben de wetenschappers voor het eerst in kaart gebracht welke psychofarmaca (medicijnen die ingezet worden bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen, red.) voorkomen in het oppervlaktewater. Ze vergeleken landelijke gegevens over de waterkwaliteit met informatie over geneesmiddelengebruik van Zorginstituut Nederland.
Als je een klein visje bent dat plots een mega ego krijgt, dat denk je dat je de wereld aan kan. Dan zal je niet meer zo rap weg zwemmen als je een snoek ziet
De resultaten van de studie zijn opzienbarend. Het waterleven blijkt danig in de war te raken door de concentraties psychofarmaca: van hyperactieve kreeftjes en roekeloze vissen tot vertraging in de filtersnelheid van zoetwatermosselen en poliepen die minder makkelijk hechten aan de bodem van een rivier of sloot.
Mini vis, mega ego
Roekeloze vissen? Jawel. De studie stelt dat medicijnen tegen psychische aandoeningen bij de mens dezelfde effecten hebben bij vissen en kleine kreeftjes. “Psychofarmaca beïnvloeden het gedrag van deze organismen, waardoor ze agressiever of juist passiever kunnen worden. Dat kan uiteindelijk weer effect hebben op meerdere voedselketens”, aldus de onderzoekers.
“Bepaalde psychofarmaca zijn gemaakt om mensen rustig te maken of meer zelfvertrouwen te geven” duidt Dirk Halet, strategisch coördinator van het Vlaams Kenniscentrum voor Water, op Radio 1. Hetzelfde effect krijg je dan bij vissen: “Als je een klein visje bent dat plots een mega ego krijgt, dat denk je dat je de wereld aan kan. Dan zal je niet meer zo rap weg zwemmen als je een snoek of andere roofvis ziet komen. En zo wordt de vis een vogel voor de kat.”
Kleine concentratie kan al veel effect hebben
De situatie in België is vergelijkbaar met die van Nederland. Halet legt uit dat één op de tien mensen in ons land - 1,2 miljoen Belgen - zulke medicijnen slikken. En alle stoffen die wij als mens innemen, vinden we terug in onze waterlopen. Het hoeft zelfs niet om hoge concentratie te gaan om van invloed te zijn op het waterleven: geneesmiddelen voor psychische aandoeningen zijn ontwikkeld om werkzaam te zijn bij lage dosissen. Door de klimaatopwarming daalt intussen het waterpeil van rivieren, waardoor de concentratie schadelijke stoffen stijgt.
Vervrouwelijking door de pil
Eerder raakte ook al bekend dat er heel wat hormoonverstoring is bij het waterleven, door de anticonceptiepil. “Dan krijg je vervrouwelijking bij vissen of fertiliteitsproblemen die een grote invloed hebben op het voortbestaan van bepaalde populaties", zegt Halet.
“Spoel zeker geen medicijnen door de wc of de lavabo”
Het is dus zaak om die schadelijke stoffen zoveel mogelijk uit het milieu te proberen houden. Niet simpel, want een deel plassen we gewoon uit. Maar we kunnen wel een aantal dingen doen. Halet roept mensen alvast op om zeker geen medicijnen door de wc of de lavabo te spoelen. Hij geeft ook mee dat er momenteel volop gesproken wordt met apothekers en met de zorgsector over initiatieven rond de terugname van (vervallen) medicijnen. “Zo willen we vermijden dat mensen ze doorspoelen of bij het restafval gooien.”
Proefprojecten
Op hoger niveau zijn er in Vlaanderen enkele proefprojecten gestart rond het filteren van psychofarmaca in waterzuiveringsinstallaties: welke combinatie van technologieën kan ingezet worden om de veelheid aan middelen er op de meest efficiënte manier uit te halen? En op Europees niveau is er ook een wetgevend initiatief dat specifiek de aandacht legt op de problematiek. “Europa vraagt concreet aan de lidstaten om inspanningen te doen om uit te zoeken op welke plaatsen welke investeringen nodig zijn om stoffen waarvan we vandaag weten dat die een negatieve impact hebben, uit het milieu te halen.”
De onderzoekers van de studie kijken ook naar de artsen. UM-onderzoeker en psychiater Jurjen Luykx vindt dat zij veel alerter moeten zijn op de (hoeveelheid) geneesmiddelen die ze voorschrijven.
“Ook hoe we medicatie voorschrijven verdient aandacht. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of en hoe snel we kunnen gaan afbouwen”, stelt de onderzoeker. “Bovendien kunnen we de resultaten van deze studie gebruiken om te onderzoeken in welke gevallen andere medicijnen die even goed werken, voorrang kunnen krijgen in behandelrichtlijnen. Het zou goed zijn als zulke richtlijnen in de toekomst meer rekening houden met de impact van behandelingen op het milieu en het klimaat.”
Lees ook:
KIJK. Visser vangt goudvis van liefst 30 kilogram
KIJK. Studie bewijst: vissen kunnen ‘autorijden’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steeds meer Belgische vissers brengen afval uit zee terug aan land om te recycleren
Steeds meer vissers brengen afval die ze opvissen uit zee terug mee aan land om te recycleren. Dat blijkt uit cijfers van het project Fishing For Litter dat vissers aanzet om het zwerfvuil die in de visnetten belandt mee te nemen en niet over boord te gooien. Woensdag hield de Rederscentrale in Zeebrugge een bedankingsevent voor alle deelnemende rederijen en vissers in aanwezigheid van de minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). -
Miljoenen dode vissen drijven in Australische rivier: “Stank is verschrikkelijk”
Miljoenen dode vissen blokkeren een groot deel van een rivier in de buurt van het dorp Menindee (zuidoosten van Australië). Dat meldt de regering van de deelstaat New South Wales. “De stank is verschrikkelijk”, klinkt het. De regio wordt getroffen door een hittegolf. -
PREMIUM
Eieren steeds duurder. Is het voordeliger om zélf kippen te houden? “Per volwassene bespaar je ieder jaar al 100 euro uit aan afval”
Voor een doos eitjes in de supermarkt betaal je vandaag een pak meer dan een jaar geleden, en een kippenboer krijgt zelf zowat dubbel zoveel voor zijn eieren. Is het voordeliger om zelf kippen in je achtertuin te houden? Hoelang duurt het voor je de prijs van de dieren, het hok, de ren, voeding en aanverwanten hebt terugverdiend? Christophe Berton van kenniscentrum Kukuluku maakt voor ons de optelsom en geeft advies: “Ga niet voor een industriële legkip als je het aantal eieren niet aankan.” -
-
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Minder stroperij vastgesteld in Vlaanderen
Inspecteurs hebben in 2022 in totaal 63 processen-verbaal uitgeschreven voor stroperij in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag vandaag. Het gaat om een daling met zowat een derde. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageernicky vandee
Willy Masson
lucien lemahieu