Een vis met een zonnebril en mogelijk een iets te hoge dosis zelfvertrouwen, ter illustratie. Wetenschappers leggen een link tussen onder meer antidepressiva in waterlopen en “roekeloos gedrag” bij vissen.
Volledig scherm
Een vis met een zonnebril en mogelijk een iets te hoge dosis zelfvertrouwen, ter illustratie. Wetenschappers leggen een link tussen onder meer antidepressiva in waterlopen en “roekeloos gedrag” bij vissen. © Shutterstock / FtLaud

Hyperactieve kreeftjes, roekeloze vissen: waterleven totaal van slag door antidepressiva en angstremmers

Hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica in onze waterlopen zorgen voor hyperactieve kreeftjes en roekeloze vissen. Dat blijkt uit een grote studie uit Nederland. In België is de situatie niet anders. “Eén op de tien Belgen slikt zulke medicijnen, en die stoffen komen terecht in onze waterlopen”, aldus Dirk Halet van het Vlaams Kenniscentrum voor Water (Vlakwa) bij Radio 1. Met alle bizarre gevolgen van dien.

3 reacties

  • nicky vandee

    2 maanden geleden
    Zelfs de zee dieren zijn niet meer veilig
  • Willy Masson

    2 maanden geleden
    Elke reden is goed om de Burger een schuldgevoel Aan Te praten . Wie voert de afvalwater zuivering uit ? Juist een geprivatiseerde overheidsdienst .
  • lucien lemahieu

    2 maanden geleden
    dat is de keerzijde van de medaille, is slechts het begin van grotere gevolgen.
  1. Steeds meer Belgische vissers brengen afval uit zee terug aan land om te recycleren

    Steeds meer Belgische vissers brengen afval uit zee terug aan land om te recycleren

    Steeds meer vissers brengen afval die ze opvissen uit zee terug mee aan land om te recycleren. Dat blijkt uit cijfers van het project Fishing For Litter dat vissers aanzet om het zwerfvuil die in de visnetten belandt mee te nemen en niet over boord te gooien. Woensdag hield de Rederscentrale in Zeebrugge een bedankingsevent voor alle deelnemende rederijen en vissers in aanwezigheid van de minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
  2. Eieren steeds duurder. Is het voordeliger om zélf kippen te houden? “Per volwassene bespaar je ieder jaar al 100 euro uit aan afval”
    PREMIUM

    Eieren steeds duurder. Is het voordeli­ger om zélf kippen te houden? “Per volwassene bespaar je ieder jaar al 100 euro uit aan afval”

    Voor een doos eitjes in de supermarkt betaal je vandaag een pak meer dan een jaar geleden, en een kippenboer krijgt zelf zowat dubbel zoveel voor zijn eieren. Is het voordeliger om zelf kippen in je achtertuin te houden? Hoelang duurt het voor je de prijs van de dieren, het hok, de ren, voeding en aanverwanten hebt terugverdiend? Christophe Berton van kenniscentrum Kukuluku maakt voor ons de optelsom en geeft advies: “Ga niet voor een industriële legkip als je het aantal eieren niet aankan.”
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.