De ‘puppy’ is quasi perfect bewaard
Volledig scherm
De ‘puppy’ is quasi perfect bewaard © Kennedy News/Sergey Fedorov

Hond of wolf? Bevroren ‘puppy’ van 18.000 jaar oud verbluft wetenschappers

In Siberië heeft het ijs het lichaam van een prehistorische ‘puppy’ vrijgegeven. Het quasi intacte dier zou 18.000 jaar oud zijn. De bijzondere vondst zorgt voor heel wat opwinding in de wetenschapswereld want gaat het nu om een hond of een wolf?

18 reacties

 • Christine Laevers

  2 jaar geleden
  Als ze een grondlaagstaal nemen van de vindplaats kunnen ze via pollen, zaden en ander organisch materiaal mede de leefperiode van het dier bepalen.
 • mike dierickx

  2 jaar geleden
  Roger Rymen. Jouw aanname dat je in fossiel materiaal geen dna kan vinden is compleet fout. De halfwaardetijd van DNA is 521 jaar, dat wil dus zeggen dat als de omstandigheden goed zijn het het meerdere miljoenen jaren duurt voor het volledig afgebroken is. Uit de "honden" van goyet zijn 7 unieke dna stalen gewonnen. Trouwens ook zonder DNA kan je veel over een soort leren door enkel naar hun morfologie te kijken.
 • wesley netnem

  2 jaar geleden
  Dit dier is onmiddellijk bevroren geweest anders was het zo mooi niet bewaard gebleven. Het laatste glaciaal is het Weichselien 115.000j geleden begonnen tot 10.000j geleden dit is in het late Pleistoceen deel van het Kwartair . Wij leven nu in een interglaciaal het Holoceen een warme periode tussen de glacialen . Na deze warme periode zal het terug Koud worden maar dat neemt 1000den jaren inbeslag .
 • Eddy Warburton

  2 jaar geleden
  Aan de 'mutatie' te zien, is dit dier de voorvaderen van een hond, een wolf heeft over héél de vormgegeven anatomie een andere skelet structuur. En ik vermoed dat dit dier véél ouder is, zeg maar gerust 500.000 tot 1,7 miljoen jaar geleden! (ingevroren koolstofafzetting?) (als een dier van 2 maanden deze omvang al heeft gehad, kan er spraken zijn van een grote in volwassen toestand van 2,5 meter of méér.)
 • Roger Rymen

  2 jaar geleden
  1) Luciano: om te weten moet je meten. In dit en in talloze andere gevallen dus met de C14-datering. Je moet uiteraard wel willen (en kunnen) meten want anders weet je niets. 2) Mike Dierickx: van een fossiel kan men (nog) geen DNA onderzoeken. Hoe bepaalde men dan dat het fossiel in de grot van Goyet een gedomesticeerde hond betrof of een zijtak ervan? Bij mijn weten kan men iets dergelijks alleen via DNA-onderzoek bepalen.
 1. De nieuwe dinosaurus genoemd naar de “schaduw des doods”: grootste megaraptor tot nu toe opgegraven in Argentinië
  Play

  De nieuwe dinosaurus genoemd naar de “schaduw des doods”: grootste megaraptor tot nu toe opgegraven in Argentinië

  Argentijnse paleontologen hebben de grootste megaraptor tot nu toe opgegraven. Het gaat om een vleesetende dinosaurus met een lengte van 9 à 10 meter. De nieuwe megaraptor is genoemd naar de “schaduw des doods”. Deze dino was in het Krijt, zo’n 70 miljoen jaar geleden, een toproofdier. Hij stond op het hoogste niveau van de voedselpiramide en was dus zelf geen prooi voor andere dieren.

Wetenschap & Planeet