‘Home sweet home’: onderzoek toont aan dat katten meestal niet verder dan tientallen meters van huis zwerven
Het volgende scenario is kattenbaasjes hoogstwaarschijnlijk niet vreemd: je viervoeter gaat naar buiten en komt pas enkele uren later terug. Maar waar is je huisdier in de tussentijd geweest? En hoe ver weg is de kat precies van huis gewandeld? Op die vragen hebben Noorse onderzoekers een antwoord gevonden. Uit hun studie blijkt namelijk dat katten meestal niet verder dan enkele tientallen meters van huis zwerven.
Onderzoekers en masterstudenten van de Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (‘Norges miljø- og biovitenskapelige universitet’ of NMBU) hebben het mysterie rond de avonturentocht van huiskatten opgelost. De onderzoekers rustten in totaal 100 katten in een klein dorpje in Oost-Noorwegen uit met een gps-tracker. Zodra de katten buiten op ontdekkingstocht gingen, werden ze gevolgd. “De bedoeling was om de bewegingen van een volledige kattenpopulatie binnen dezelfde regio in kaart te brengen”, zegt NMBU-professor Richard Bischof.
De eigenaars van de katten woonden allemaal in een straal van ongeveer één vierkante kilometer, wat de onderzoekers een erg gedetailleerd inzicht gaf in de activiteiten van een groot aantal katten in een klein gebied. Dat maakte het onderzoek bovendien uniek.
De tuin van de buren
De resultaten van het Noorse onderzoek komen overeen met gelijkaardige studies die eerder al in andere Europese landen werden uitgevoerd. Zo blijven katten veel dichter bij huis dan hun baasjes denken. Het huisider brengt 79 procent van zijn of haar tijd door in een straal van 50 meter rond het huis van de eigenaar. De gemiddelde maximale afstand voor alle katten bedroeg 352 meter.
“Sommige individuen zwierven vrij ver, soms enkele kilometers, maar dat waren de uitzonderingen”, verklaart Bischof. De meeste katten bevinden zich “letterlijk om de hoek” wanneer ze buitengaan, klink het.
Het ‘katschap’
De Noorse onderzoekers zijn de eersten die zo veel katten in een klein gebied hebben gevolgd. Volgens professor Bischof beschouwen heel wat baasjes hun huisdier niet zozeer als “deel van een grotere dierenpopulatie”, maar behoren ze wel degelijk tot het ‘katschap’ of het landschap van katten. “Dat is de gecombineerde intensiteit waarmee een gebied gebruikt wordt door alle katten die er leven. Wij konden er nu een kaart van maken aan de hand van de gps-gegevens.”
De resultaten van de studie geven echter weer dat er grote verschillen tussen de individuele katten en hun gebruik van het landschap bestaan. “Dat is vrij typisch”, legt professor emeritus Bjarne O. Braastad uit. “Katten hebben verschillende persoonlijkheden en dat weerspiegelt het onderzoek.” De professor legt uit dat de huisdieren waarschijnlijk het grootste deel van hun tijd rusten in de buurt van hun woning of in hun eigen tuin. Braastad benadrukt bovendien dat alle katten die aan het experiment deelnamen gesteriliseerd of gecastreerd waren. “Dat zal uiteraard een belangrijke rol hebben gespeeld. Dergelijke katten hebben minder de neiging om rond te zwerven.”
Het onderzoek kreeg al heel wat aandacht in zowel de Noorse als in de buitenlandse media. “Mensen zijn duidelijk erg nieuwsgierig naar wat hun kat doet als ze buiten is. Er was echt veel belangstelling”, aldus de onderzoekers.
LEES OOK.
Van 0,63 euro tot 46,15 euro per kilogram voor hondenbrokken: is dure dierenvoeding beter dan goedkope? (+)
Het blijft een gek zicht, Vlamingen die wandelen met hun kat. “Maar Ramses geniet ervan.” Een dierenarts reageert
“Middeltjes als koffiegruis, azijn en lookpoeder werken nauwelijks”: zo houd je katten wél weg uit je tuin (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Portugese Bobi stoot na 84 jaar de Australische Bluey van de troon en is nu de oudste hond ooit
Bobi is door Guinness World Records uitgeroepen tot ‘s werelds oudste hond ooit. De Portugese rashond is een Rafeiro do Alentejo van 30 jaar en 268 dagen oud. Hij is dan ook ouder dan de vorige recordhouder, de Australische Bluey, die in 1939 op 29 jaar en vijf maanden leeftijd overleed. -
Steeds minder huismussenkolonies in onze tuin
Het aantal huismussen in Europa en de grootte van de mussenkolonies dalen. Die conclusie trekt Vogelbescherming Vlaanderen na meer dan twintig jaar mussen tellen. De organisatie publiceerde vandaag haar rapport met bevindingen. -
Identieke vlinders met andere genetische achtergrond werpen nieuw licht op evolutie
Twee vlindersoorten die er identiek uitzien, blijken toch een andere genetische achtergrond te hebben. Dat heeft een nieuwe studie waaraan evolutiebiologen van de KU Leuven meewerkten aangetoond. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’. -
-
Gedumpte alligator gered uit vijver in park New York
Een opmerkelijke vondst in een vijver in New York: uit het koude water in een park in stadsdeel Brooklyn werd afgelopen weekend een alligator gered. “Behoorlijk angstaanjagend.” -
Oudste egeltje ter wereld ontdekt in Denemarken: “Tranen van geluk gehuild”
Een egeltje dat in de buurt van Silkeborg in Denemarken is gevonden, blijkt de oudste egel ter wereld: het beestje werd liefst 16 jaar oud. Dat is overigens zomaar even 7 jaar ouder dan de vorige recordhouder. Het stekelige mannetje kreeg de stoere naam Thorvald, of ook ‘Thor’s heerser’. -
Gouden Formule 13
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe.