Hoe ‘s werelds vreemdste zoogdier zo’n eigenaardigheid werd: wetenschappers kraken genetische code van vogelbekdier
Het vogelbekdier is een vreemde snuiter; hij ziet er niet alleen eigenaardig uit, het zoogdier bezit ook enkele eigenschappen die wetenschappers wereldwijd de wenkbrauwen doet fronsen. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature, waarbij het volledige genoom van het dier voor het eerst in kaart wordt gebracht, brengt daar wellicht verandering in.
Delen per e-mail
Waarom het vogelbekdier de titel van ‘s werelds meest vreemde zoogdier verdient? Enkele eigenschappen op een rijtje: het vogelbekdier is zowat het enige zoogdier dat eieren legt, hij heeft zwemvliezen, een snavel, een gifklier, en amper twee paar tanden die hij ook nog eens verliest wanneer hij volwassen wordt. Nog een bijzondere eigenschap, om het af te leren: een vogelbekdier heeft tien geslachtschromosomen. Kortom, het mag niet verbazen dat het vogelbekdier wetenschappers met verstomming heeft geslagen sinds hij eind 1700 werd ontdekt in Australië.
Maar nu het volledige genoom (de complete genetische samenstelling van een organisme) van het eigenaardige dier voor het eerst werd ontrafeld, worden heel wat onopgeloste vragen eindelijk beantwoord. “Het verklaart hoe enkele bizarre kenmerken van het vogelbekdier zich ontwikkelden. Tegelijkertijd is het kraken van zijn genetische code ook belangrijk om ons begrip over hoe andere zoogdieren – inclusief mensen – evolueerden, te verbeteren”, aldus Guojie Zhang, onderzoeker en professor Biologie aan de University of Copenhagen.
Mysteries ontrafeld
Maar wat heeft het ‘baanbrekende’ onderzoek nu precies aangetoond? Een van de mysteries die ontrafeld werden is de kunde van het eieren leggen in combinatie met het voeden van zijn jongen - een vogelbekdier scheidt immers melk af via zijn klieren, alsof het zweet is. Hoe kan dat?
Uit het onderzoek is gebleken dat een vogelbekdier slechts twee van de drie zogenaamde vitellogenine-genen - waarover kippen nu bijvoorbeeld nog steeds beschikken - heeft verloren. Deze genen spelen een belangrijke rol bij het aanmaken van eidooiers. Dat verklaart waarom vogelbekdieren nog steeds eieren kunnen leggen.
Maar waarom zogen jonge vogelbekdieren dan melk? Zoogdieren kregen zo’n 130 miljoen jaar geleden, ter vervanging van de vitellogenine-genen, caseïne-genen (het belangrijkste bestanddeel van de eiwitten in melk van zoogdieren). Ook het vogelbekdier bezit zulke genen, maar geen tepels. Daarom zogen jongen rechtstreeks van de borstklieren. De melk die het vogelbekdier uitscheidt, lijkt qua samenstelling evenwel op de melk van andere zoogdieren. Dat is dankzij deze fameuze caseïne-genen.
En het gebrek aan tanden? Ook die verloor het dier zo’n 120 miljoen jaar geleden, toen vier van de acht genen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van tanden, eveneens verdwenen.
Tot slot suggereren de onderzoekers dat de tien geslachtschromosomen - vijf X- en vijf Y-chromosomen - bij de voorouders van het vogelbekdier in een ringvorm georganiseerd waren. Later zouden ze zijn opgesplitst in kleinere stukjes X- en Y-chromosomen.
Cloacadieren
Het vogelbekdier behoort tot de cloacadieren, de oudste groep zoogdieren. “Genetisch gezien is hij eigenlijk een mix van zoogdieren, vogels en reptielen”, aldus Zhang. “Veel kenmerken van zijn voorouders zijn bewaard gebleven, die dragen waarschijnlijk bij tot het succesvol aanpassen aan zijn omgeving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fotografe volgt al drie jaar Canadees hert: “Vandaag kwam het naar mijn huis met een pijl door zijn kop”
Het is beangstigend om te zien. Plots stond het Canadese hert genaamd Carrot (Wortel), zoals natuurfotografe Lee-Anne Carver het dier doopte, voor haar huis met een pijl door het hoofd. Geen jachtpijl, maar een die normaal naar doelborden wordt geschoten en zeker niet naar herten. “Mijn man kwam huilend het huis in om het me te vertellen”, schrijft Carver op Facebook. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
Wetenschappers vragen dringende bescherming voor bedreigd vogelbekdier
De Australische populatie vogelbekdieren is de voorbije dertig jaar zo sterk gedaald dat wetenschappers oproepen om de iconische zoogdieren met eendenbek op de lijst met bedreigde diersoorten te plaatsen. Onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (UNSW) gaven vandaag hun advies aan de regering van de staat New South Wales. Ze deden dat op basis van een rapport over het risico op uitsterven van de diersoort. -
-
Reuzenpanda Yuan Bao steelt harten in Taiwan
Onder grote belangstelling is vandaag in de dierentuin van de Taiwanese hoofdstad Taipei een reuzenpandajong voorgesteld. Yuan Bao werd op 28 juni geboren, ze is de tweede reuzenpanda die in Taiwan ter wereld gebracht werd. -
Limburg Camera’s leggen unieke ontmoeting vast tussen wolven en everzwijn
Beelden van wolven zijn we intussen al even gewoon, maar de wildcamera’s van het Agentschap Natuur en Bos hebben nu in Limburg een wel heel opmerkelijke ontmoeting vastgelegd. Twee welpen proberen een everzwijn te benaderen, maar moeten uiteindelijk afdruipen. Uit dezelfde beeldenreeks is ook gebleken dat August en Noëlla niet vier, maar vijf welpen kregen. En het onlangs aangereden welpje blijkt nog altijd te leven, maar mankt wel. -
Biologen vrezen voor het voortbestaan van ’s werelds vreemdste zoogdier
Het vogelbekdier kan zich, dankzij zijn vreemde snavel, het eigenaardigste zoogdier op aarde kronen. Helaas gaat het niet goed met het vreemde dier. In een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het vaktijdschrift Biological Conservation, schrijven onderzoekers bezorgd te zijn over het voortbestaan van het unieke wezen. -
Sparen Gratis renovatiekrediet voor ingrijpende ‘groene’ verbouwingen: dit zijn de voorwaarden en alternatieven
Tegen 2050 zouden bijna alle woningen in Vlaanderen energiezuinig moeten zijn, maar dan moet wel eerst ongeveer 95 procent nog gerenoveerd worden. Om al die groene verbouwingen te stimuleren, geeft de Vlaamse overheid vanaf dit jaar een renteloze lening voor energierenovaties. Spaargids.be bekijkt de (soms strenge) voorwaarden én de alternatieven.