Shark Bay Mouse
Volledig scherm
Shark Bay Mouse © Australian Wildlife Conservancy, Wayne Lawler

Hoe een uitgestorven gewaand muisje zich decennialang verborgen wist te houden door van identiteit te wisselen

Het Goulds muisje (Pseudomys gouldii) ging in 1990 te boek als een uitgestorven knaagdier, officieel doodverklaard. Totdat er dertig jaar later, in 2020, opeens weer een Goulds muisje opduikt tijdens een wetenschappelijk onderzoek. In een uitgebreide studie in het vaktijdschrift PNAS beschrijven en verklaren de onderzoekers hun verrassende vondst.

 1. Grootste papegaaienkwekerij van het land sluit de deuren: “Aan de vraag ligt het zeker niet: onze vogels zijn nog even populair”
  PREMIUM
  Gent

  Grootste papegaai­enkwe­ke­rij van het land sluit de deuren: “Aan de vraag ligt het zeker niet: onze vogels zijn nog even populair”

  De eerste en grootste professionele papegaaienkwekerij van ons land, gelegen in Drongen, sluit eind dit jaar de deuren. Jan Van Slycke (62) kweekte meer dan veertig jaar lang met hart en ziel vogels, maar nu lonkt dan toch het pensioen. Zeven dagen op zeven met de dieren bezig zijn houdt een mens niet eeuwig vol, en de volgende generatie zoekt liever haar eigen weg. De vraag naar gekweekte papegaaien, tot ver buiten de landgrenzen, zal echter blijven.
 1. De mug begint weer op volle toeren te steken: “Het weer van de voorbije weken was droomscenario voor dat beestje”
  PREMIUM

  De mug begint weer op volle toeren te steken: “Het weer van de voorbije weken was droomscena­rio voor dat beestje”

  De muggen zoemen alweer rond, tot het irritante toe. Althans op sommige plaatsen. Regio’s rond Leuven, Mechelen en Gent ondervinden al heel wat overlast, zo blijkt uit de laatste update van de Muggenradar. Elders wordt de mug stilletjes aan wakker. Is dat normaal voor de tijd van het jaar? En vliegen er dit jaar extreem veel meer rond? Specialisten bieden klaarheid.

Wetenschap & Planeet