De gierzwaluw, roek en watersnip zijn met uitsterven bedreigd.
Volledig scherm
De gierzwaluw, roek en watersnip zijn met uitsterven bedreigd. © RV/Getty/Shutterstock

Helft vogelsoorten gaat wereldwijd achteruit: gierzwaluw, watersnip en roek bedreigd

49 procent van de vogelsoorten in de wereld gaat achteruit door toedoen van de mens en de klimaatwijziging. Eén op de acht is met uitsterven bedreigd. Wereldwijd neemt slechts 6 procent van de vogelsoorten toe. De weinig opbeurende conclusies staan in het nieuwe State of the World’s Birds-rapport dat om de vier jaar verschijnt. Bij ons is onder meer de gierzwaluw bedreigd.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. Ratten overspoelen Amsterdam: “Onlangs voelde dame op toilet plots een rattensnuitje tegen haar billen”

  Ratten overspoe­len Amsterdam: “Onlangs voelde dame op toilet plots een ratten­snuit­je tegen haar billen”

  Ratten 'horen' bij de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, net zoals ze bij andere grote steden horen. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer meldingen over bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), schrijft ‘Het Parool’. “Geen wijk blijft gespaard”, klinkt het. Intussen worden ratten ook steeds resistenter voor bestrijdingsmiddelen. "De overlast in Amsterdam neemt elk jaar toe."