Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Getty Images/iStockphoto

Gedeelde voogdij voor Spaanse huisdieren bij scheiding baasjes

Een wetswijziging in Spanje zorgt ervoor dat huisdieren na een scheiding meer kans maken op gedeelde voogdij. Het "belang van het dier" weegt binnenkort zwaarder dan het "formele bezit", waardoor huisdieren voor de Spaanse wet niet langer als een object maar als een volwaardig gezinslid worden gezien.

 1. Wie krijgt Fifi? Ex-koppels kiezen vaker voor co-ouderschap over hun huisdieren. “Wij wilden onze twee honden niet uit elkaar halen”
  PREMIUM

  Wie krijgt Fifi? Ex-kop­pels kiezen vaker voor co-ouderschap over hun huisdieren. “Wij wilden onze twee honden niet uit elkaar halen”

  In het Verenigd Koninkrijk en Amerika zijn pet-nups in opmars: afspraken over huisdieren worden steeds vaker opgenomen in het huwelijkscontract. In ons land is dat moeilijker, maar ook hier zijn huisdieren een belangrijk discussiepunt bij relatiebreuken. De Vlaamse schlagerzanger Christoff en zijn ex Ritchie kozen onlangs voor co-ouderschap over hun geliefde viervoeters. En ze zijn niet alleen: ook Chris en Sonja troffen die regeling voor hun Tibetaanse terriërs Imchi en Yuna. Een echtscheidingsadvocate en hondenpsycholoog nemen de trend onder de loep.
 2. Klacht tegen ‘aaien met dolfijnen’ in Brugge: “Dit moet gewoon verboden worden”
  Brugge

  Klacht tegen ‘aaien met dolfijnen’ in Brugge: “Dit moet gewoon verboden worden”

  Dierenrechtenorganisatie Bite Back dient een klacht in bij de Commissie Dierenwelzijn over een vergunning voor het Brugse dolfinarium, waar bezoekers de dolfijnen mogen aaien. “Wij betwisten de pedagogische waarde hiervan. Het is puur commercieel gewin”, klinkt het. Volgens Boudewijn Seapark voldoet de vergunning aan alle strenge criteria. “Het aaien van de dolfijnen duurt 1 minuut tijdens een educatief programma van 90 minuten.”
 3. Hond gaat steeds vaker in co-ouderschap bij een scheiding: “Rechters kijken nu ook naar de belangen van het dier”
  PREMIUM

  Hond gaat steeds vaker in co-ouderschap bij een scheiding: “Rechters kijken nu ook naar de belangen van het dier”

  Een huisdier wordt bij scheidingen steeds meer beschouwd als een kind, dat ook eigen rechten heeft. En daarom gaat de hond of kat niet altijd naar de partner die toevallig de aankoopfactuur betaalde, maar wordt hij steeds vaker in co-ouderschap geplaatst. “Het dier is niet langer een van de goederen, zoals de kast of de vaas”, zegt professor Frederik Swennen.

Wetenschap & Planeet